3D printen en verlichting: een sterke combinatie

3D printen en verlichting: een sterke combinatie

Binnenhuisverlichting is voor veel mensen meer dan alleen een manier om hun huis te verlichten in de donkere avonduren. Lampen zijn vaak ook onderdeel van het binnenhuisinterieur en slimme sfeerverlichting wordt steeds vaker ingezet om het leven van gebruikers sfeervoller én gemakkelijker te maken.

Tegelijkertijd leven we in een tijdperk waarin duurzaamheid van toenemend belang wordt. Niet voor niets begint LED-verlichting oudere varianten geleidelijk te vervangen en wordt verlichting steeds energiezuiniger. Dat de nieuwste generatie lampen zowel duurzaam als stijlvol kan zijn, bewijst een nieuwe 3D geprinte lamp die we hieronder bespreken.

3D printen als ideale productiemethode

De nieuwe 3D geprinte lamp is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen Swinburne University of Technology‘s School of Design en het Amerikaanse bedrijf LimeLite. De doelstelling van de partners is om een productlijn van zeer energiezuinige verlichting te creëren die tegelijkertijd een lust is voor het oog.

Bij de start van het project waren beide partijen nog niet op de hoogte van de mogelijke voordelen van 3D printing voor hun nieuwe toepassing. In de beginfase maakten ze daarom gebruik van uiteenlopende producttechnologieën, totdat in 2015 werd gekozen voor de aanschaf van 30 Zortrax 3D printers om lampen met complexe vormen te kunnen creëren.

Het bleef niet bij de aanschaf van de genoemde 3D printers, want ook ontwikkelden de partners een heuse 3D printlocatie inclusief een gespecialiseerd 3D printing team om de ontwikkeling van hun product naar een hoger hoger niveau te tillen. En het resultaat mag er wat ons betreft zeker zijn!

De 3D geprinte lampen in volle glorie

Hoge productiesnelheid en lage 3D printing kosten

Elke 3D geprinte lamp is een combinatie van Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS) en andere materialen en is speciaal gecreëerd om optimaal aan te sluiten op de omringende behuizing. Het materiaal is zelfdovend en bestand tegen zelfs de meest extreme temperaturen, wat zoveel voordelen biedt op het gebied van 3D printen als in het dagelijks gebruik als eindproduct.

Het 3D printen van elke lamp neemt circa 10 tot 30 uur in beslag. Dat klinkt misschien als een hoge productietijd, maar in de context van de speciale eigenschappen én complexe vorm van de lampen valt dit alleszins mee. Sterker nog: de productiesnelheid ligt hoog in vergelijking met alternatieve productiemethoden, terwijl de productiekosten verhoudingsgewijs juist lager liggen.

Het speciale ontwerp van de nieuwe 3D geprinte lampen zorgen er voor dat ze ongetwijfeld een groot succes gaan worden. Ze zijn verkrijgbaar in uiteenlopende kleuren en vormen, waardoor klanten voor vrijwel elk denkbaar interieur wel een passende lamp op maat kunnen bestellen. Ook de eigenschappen van de lichtbron kunnen worden toegespitst op individuele wensen, zodat de ideale sfeerverlichting ontstaat.

Lees meer:
Zelf een 3D geprinte lamp bestellen
Wat maakt 3D printen een snelle productietechniek?
Wat maakt 3D printen een voordelige productietechniek?
Welke 3D print materialen zijn er naast ABS?

Andere 3D geprinte verlichtingsproducten

Hoewel het samenwerkingsverband tussen Swinburne University of Technology‘s School of Design en LimeLite een nieuwe stap betekent op het gebied van 3D geprinte verlichting, is het zeker niet de eerste stap die binnen dit marktsegment is gezet. Eerder al ontwikkelde een bedrijf als Plumen succesvolle 3D geprinte lampenkappen zoals de Ruche en de Kayan.

Het voordeel van 3D printen zit hem in de enorme variëteit aan mogelijke geometrische vormen. Zeker bij een lampenkap biedt een complexe geometrische vorm veel meerwaarde, omdat dit naast het in het oog springende design ook een interessant schouwspel van licht- en schaduwwerking in een ruimte oplevert.

Ook andere bedrijven, zoals Decimal, staan bekend om hun 3D geprinte lampenkappen en gerelateerde producten. Deze 3D prints winnen steeds meer aan populariteit in de markt en dat komt mede door de sterke opkomst van LED-verlichting. Zowel in technisch opzicht als qua duurzaamheid sluiten beide technieken uitstekend op elkaar aan.

Wat de toekomst op het gebied van 3D printing en verlichting zal brengen, laat zich op dit moment nog raden. Wel is zeker dat de ontwikkelingen razendsnel verlopen en dat technologieën zoals LED-verlichting en 3D printen steeds meer overlappende toepassingen krijgen. Wij volgen de gang van zaken dan ook met bovengemiddelde belangstelling en houden jou op de hoogte!

Lees meer:
Full color 3D printen voor kleurrijke lampenkappen
Wat kunnen we in de toekomst verwachten van 3D printen?
Hoe werkt het 3D printen van een lampenkap eigenlijk?