WASP 3D print community van huizen

WASP 3D print community van huizen

De World’s Advanced Savings Project (WASP) is een naam die bij menig Llowlab-lezer een belletje doet rinkelen. Het bedrijf geniet bekendheid van zijn Crane 3D printer, een modulaire machine die specifiek is ontwikkeld voor toepassingen in de bouwsector. Wat je ermee kunt bouwen? Een compleet huis bijvoorbeeld!

Veel ervaring met 3D geprinte huizen

WASP experimenteert al langer met het 3D printen van huizen en doet dat voornamelijk in Italië. Waren het eerst het dorp Shamballa en de kleine gemeente Massa Lombarda in Italië; nu is de mondaine stad Bologna het decor van een nieuw 3D huizenbouwproject.

Net als bij voorgaande experimenten worden de huizen gebouwd van organische materialen als landbouwafval en aarde, die ter plekke op locatie worden verzameld. Maar in tegenstelling tot de voorgaande projecten, gaat het nu om de bouw van meerdere huizen tegelijkertijd.

Geïnspireerd door pottenbakkerijen

Geïnspireerd door de wereldwijd toenemende problematiek van overbevolking, beoogt WASP met kleine, 3D geprinte en volledig recyclebare huizen een duurzame community te beginnen die een blauwdruk kan vormen voor soortgelijke projecten in de rest van de wereld.

Bij het design van de 3D geprinte huizen laten de engineers van WASP zich inspireren door pottenbaktechnieken. Dat is niet zo vreemd, aangezien het basismateriaal – aarde – hetzelfde is als in een pottenbakkerij. De Crane 3D printer bouwt daarom ronde huizen in een soort omgekeerde potvorm.

Energiezuinig in bouw én dagelijks gebruik

Die huizen zijn niet alleen duurzaam vanwege het gebruikte materiaal, maar ook vanwege het feit dat dit materiaal niet van elders aangevoerd hoeft te worden. Hierdoor wordt bespaard op vervoerskosten en CO2-uitstoot en kan de Crane op nagenoeg elke plek – mits er aarde ligt – een huis bouwen.

Bijzonder aan de huizen is daarnaast de brede inzetbaarheid in verschillende regio’s en klimaten. De energiezuinigheid is door de natuurlijke bouwmaterialen zeer hoog, ongeacht plaatsing in een warme of koude omgeving. De 3D prints zijn afgelopen september begonnen en worden naar verwachten in het begin van 2020 afgerond. Wij blijven de ontwikkelingen volgen!