Prusa kondigt updates aan voor 3D printers

Prusa kondigt updates aan voor 3D printers

Prusa is een bekende 3D printer fabrikant die onder meer bekend staat om zijn goedkope 3D printers en bijbehorende software. Daar waar het bedrijf regelmatig verbeteringen aanbrengt in zijn software, doet het dat ook voor zijn hardware. Onlangs publiceerde de fabrikant een update van de laatste stand van zaken.

Prusa kondigt updates aan voor 3D printers

Updates voor MK3- en MK3S-printers

Prusa is een van de vele voorbeelden van 3D printing bedrijven die in de laatste jaren een enorme groei hebben doorgemaakt. Inmiddels heeft het bedrijf meer dan 100.000 3D printers verkocht en neemt de belangstelling voor de producten nog altijd toe. Op dit moment werkt de fabrikant zelfs aan een korte documentaire over de route naar succes vanuit een klein appartement naar een groot fabriekscomplex.

Regelmatig stuurt Prusa enquêtes naar klanten om waardevolle feedback te ontvangen over zijn producten. Een van de meest gehoorde opmerkingen was dat de filament sensor op de MK3- en MK3S-printers niet goed functioneerde met sommige filamentsoorten. Op basis daarvan heeft het bedrijf inmiddels een nieuwe sensor ontwikkeld die de optische eigenschappen van filamenten beter beoordeelt en geen mechanische slijtage kent.

Ook het onderhoud is in het dagelijks gebruik van een 3D printer een belangrijke factor. Naar aanleiding van feedback van gebruikers heeft Prusa de spuitkop dichterbij de X-as geplaatst, waardoor je deze tijdens het onderhoud niet langer helemaal uit elkaar hoeft te halen. De MK3 en MK3S hebben nu ook nieuwe printprofielen, die gebruikers met Prusa’s bekende Slic3r software (PE 1.41.3 of nieuwer) kunnen binnenhalen.

Mod voor MMU2- en MMU2S-upgrade kit uitgebracht

Voor de MK3 en MK3S heeft Prusa een tijd geleden ook de MMU2- en MMU2S-upgrade kit uitgebracht. Hiermee is het mogelijk om tegelijkertijd maximaal 5 verschillende materialen of kleuren te printen. Het gebruik van slechts één hotend maakt het product kalibratievrij en veel makkelijker te gebruiken dan de huidige alternatieven van concurrenten. Op deze kit ontving Prusa echter meer negatieve feedback dan op de 3D printers, waarop de feedback over het algemeen zeer positief is.

Een veelgehoorde klacht over de upgrade kit was dat het herladen van het filament moeizaam verloopt en het filament soms in de knoop raakt tijdens het uitladen van de vijf verschillende spoelen. Prusa heeft dit opgelost met een nieuwe mod waarbij de sensor het detecteert zodra filament Bondtech gears uit elkaar drukt en de deuren van de spanrol een beetje openen. Met de nieuwe mod is de foutmarge tijdens het 3D printen nog slechts 7%.