Original Prusa Mini: compacte en veelzijdige instapprinter

Original Prusa Mini: compacte en veelzijdige instapprinter

Nadat Prusa de Original Prusa Mini afgelopen oktober al aankondigde, is deze compacte desktop 3D printer inmiddels ook in Nederland te verkrijgen. Het model is ongeveer de helft zo goedkoop als de bekende i3-modellen van de fabrikant, maar biedt toch veel van dezelfde voordelen. Hierdoor is het uitstekend geschikt als instapmodel voor de prijsbewuste 3D printliefhebber.

Voordelige 3D printer voor brede gebruikersgroep

Prusa heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om de productie van innovatieve 3D printers met een interessante prijs-kwaliteitsverhouding. Dat bewijst de Tsjechische fabrikant wederom met de Prusa Mini, die in Nederland al voor minder dan 400 euro te bestellen is. Ideaal als je bijvoorbeeld je eerste 3D printer goedkoop wilt aanschaffen.

Meer dan alleen een instapmodel voor beginners, is de Prusa Mini ook geschikt als extra printer of als onderdeel van een printfarm voor de gevorderde gebruiker. Volgens de fabrikant levert de gecombineerde inzet van twee Mini’s zelfs een hogere productiviteit op dan het gebruik van één exemplaar van de veelgeroemde Prusa i3.

Nieuwe functionaliteiten ten opzichte van Prusa i3

Dat de Prusa Mini veel waar voor zijn geld biedt, blijkt alleen al uit de specificaties. Het bouwvolume is weliswaar wat kleiner dan dat van de i3 (18 x 18 x 18 centimeter in plaats van 21 x 21 x 25 centimeter), maar dit maakt deze compacte desktopvariant op andere vlakken ruimschoots goed. De machine heeft in vergelijking met de grote broer namelijk diverse upgrades meegekregen.

Opvallend is bijvoorbeeld hoe weinig geluid de Prusa Mini maakt tijdens het 3D printen; dat komt door innovatieve Trinamic 2209 stepper drivers waar de i3 niet over beschikt. Ook standaard aanwezig zijn een 32-bit moederbord (in plaats van een 8-bit variant), een modern kleurendisplay en een uitgebreidere netwerk- en wififunctionaliteit.

Veelzijdig inzetbaar door hoogwaardige specificaties

Leuk en aardig die specificaties, maar hoe 3D print het apparaat? De eerste reviews van gebruikers zijn in ieder geval uitermate veelbelovend. Met een Bowden-type extruder die bijna net zulke hoge temperaturen aankan als de i3 (280 graden in plaats van 300 graden Celsius), kan deze FDM-printer ook printklusjes met exotische filamentsoorten aan.

Ook biedt de Mini zoals vrijwel alle 3D printers van Prusa een hoog gebruikscomfort en zijn de printresultaten voor de prijs prima. Op termijn wil de fabrikant ook een tegenhanger van dit compacte model uitbrengen. Dat model moet een bouwvolue van 40 x 40 x 40 centimeter krijgen en de huidige werknaam is de Prusa XL. Wij houden je natuurlijk op de hoogte!