Nieuwe 3D printing materialen beschikbaar

Nieuwe 3D printing materialen beschikbaar

Ben jij een liefhebber van 3D printen? Dan is de kans groot dat je ook geïnteresseerd bent in de bijbehorende materialen. Veel 3D printers voor thuisgebruik maken gebruik van ABS en PLA en deze filamenten genieten dan ook de meeste bekendheid bij het grote publiek. Het aantal exotische materiaalsoorten neemt echter zienderogen toe.

3D printen met grondstoffen zoals bamboe, keramiek, zandsteen en suiker is allang geen toekomstmuziek meer. En de lijst met materiaalsoorten en mogelijke toepassingen wordt in de tussentijd alleen maar langer. Dat het einde van deze trend nog lang niet in zicht is, bewijst 3D Hubs met de introductie van 3 revolutionaire materiaalsoorten.

3D Hubs toont ambities met nieuwe materiaalsoorten

3D Hubs, een van oorsprong Nederlands 3D print bedrijf waar wij hier eerder over schreven, geniet onder meer bekendheid vanwege de jaarlijkse trendrapporten waarin het de internationale 3D printing markt in kaart brengt. Ook zijn er wereldwijd bijna 30.000 zogenaamde hubs waar ontwerpers lokaal hun 3D prints kunnen laten maken.

Maar 3D Hubs wil een nóg groter stempel drukken op de huidige markt. Dat bewijst de onderneming met de recente introductie van 3 nieuwe en spectaculaire 3D print filamenten, namelijk: kevlar-, glasvezel- en koolstof-versterkt nylon.

Kruispunt in de 3D printen sector

De lancering van de 3 nieuwe materialen komt op een moment dat de 3D printing industrie op een kruispunt staat. Enerzijds is 3D printen met metaal en versterkte vormen van plastic aan de orde van de dag in de industriële sector, maar anderzijds blijkt de prijs-kwaliteitverhouding van dergelijke printers vaak nog niet optimaal voor de gemiddelde consument.

De nieuwe met vezel versterke nylons van 3D Hubs vormen in dit opzicht een ware doorbraak. Het stelt consumenten in staat om goedkoop te printen met plastic, maar tegelijkertijd de voordelen te ervaren van de ijzersterke eigenschappen van metaal. 3D prints van stevig gereedschap of bewegende onderdelen komen hiermee voor particulieren een stuk dichterbij.

Belangrijkste eigenschappen van deze 3D print filamenten

Alle 3 de materialen bieden zo hun eigen specifieke voordelen:

  • Met kevlar versterkt nylon onderscheidt zich door een hoge mate van flexibiliteit en slijtvastheid. 3D Hubs adviseert het gebruik van dit materiaal wanneer een 3D print tegen een stootje moet kunnen en lang mee moet gaan.
  • Met koolstof versterkt nylon is een zeer sterk materiaal dat een betere kracht-ten-opzichte-van-gewichtsverhouding biedt dan het beroemde 6061 aluminium. Het is niet alleen 24 keer sterker dan ABS, maar ook nog eens 27 keer stijver.
  • Met glasvezel versterkt nylon is net zo sterk als koolstof versterkt nylon, maar is 2 keer zo zwaar en heeft een 60% lagere stijfheid. Volgens 3D Hubs is dit materiaal ideaal voor alledaagse toepassingen waarvoor sterke onderdelen vereist zijn.