Nieuwe zoekmachine voor 3D modellen in aantocht

Nieuwe zoekmachine voor 3D modellen in aantocht

Ben je de trotse eigenaar van een 3D printer, maar ben je geen ster in het ontwerpen van driedimensionale designs op je computer? Dan ben je afhankelijk van andermans creaties. Het vinden daarvan wordt nu een stuk makkelijker, want het Nederlandse 3D Ninja heeft een speciale zoekmachine ontwikkeld voor 3D modellen.

IFind3D zoekmachine

De nieuwe zoekmachine, IFind3D genaamd, verkeert momenteel nog in bètafase maar is al wel volledig te gebruiken. Inmiddels heeft het algoritme al meer dan 740.000 modellen geïndexeerd, afkomstig van een brede variëteit aan websites en platforms waar regelmatig driedimensionale ontwerpen worden geplaatst of verkocht.

Dat is handig, want dat betekent dat jij deze platforms als gebruiker niet langer eindeloos hoeft af te speuren in de zoektocht naar een geschikt model. Grote sites zoals Thingiverse, MyMiniFactory en Cults; ze zijn allemaal opgenomen in de database van de nieuwe zoekmachine en worden regelmatig opnieuw gescand op vers geplaatste 3D modellen.

Lees meer:
Vind 3D modellen op Threeate
Nieuw platform Treatstock vertoont overeenkomsten met Thingiverse
Tinkercad software nu gekoppeld aan Thingiverse

Project heeft grote kans van slagen

In het verleden zijn er al vaker initiatieven geweest om het zoeken naar designs gemakkelijker te maken, maar nooit eerder zo serieus en op deze schaal. 3D Ninja is de grootste Nederlandse partij op het gebied van producten zoals 3D printers, scanners en filamenten en heeft internationaal een uitstekende reputatie opgebouwd.

De drijvende kracht van een groot merk als 3D Ninja achter de zoekmachine vergroot de kans van slagen aanzienlijk. En mocht het inderdaad slagen, dan spint het bedrijf daar logischerwijs ook garen bij. Als grootste wereldwijde zoekmachine voor 3D modellen, groeit het project misschien wel uit tot het internationale paradepaardje van de ambitieuze onderneming.

3d modeling cad

Oneindige bron van nieuwe 3D modellen

Op dit moment haalt IFind3D zijn modellen uit elf verschillende online libraries. Eind 2017 wil 3D Ninja dit aantal hebben verhoogd naar maar liefst 20 libraries, waarvan tegen die tijd zo’n 90% geïndexeerd moet zijn. Dat betekent dat de zoekmachine tegen die tijd nauwelijks nog interessante ontwerpen over het hoofd ziet en een zeer waardevolle bron van informatie vormt voor de 3D printing liefhebber.

Volgens 3D Ninja biedt de nieuwe zoekmachine niet alleen meer gebruiksgemak, maar wijst het de gebruiker ook op platforms waar hij anders nooit mee in aanraking was gekomen. Sommige modellensites zijn namelijk relatief onbekend, terwijl er wel geregeld kwalitatief hoogwaardige designs op worden geplaatst. Het bedrijf hoopt de bekendheid van zulke partijen te vergroten.

Bijkomend voordeel van deze aanpak is dat ook het vinden van bijzondere 3D modellen een stuk eenvoudiger wordt. De redactie van Llowlab heeft de zoekmachine reeds getest en wij werden aangenaam verrast door de schier oneindige hoeveelheid ontwerpen die we in de zoekresultaten aantroffen. Als je een idee in je hoofd hebt, is de kans groot dat er al een 3D model van bestaat.

Lees meer:
Maak zelf modellen met 3D software
Print je ontwerpen uit met 3D printer software
Leer nu zelf 3D design

Printbaarheid belangrijk criterium voor 3D designs

Dat 3D Ninja serieuze bedoelingen heeft met de zoekmachine, blijkt wel uit het lange ontwikkeltraject dat eraan vooraf ging. Het bedrijf bouwt inmiddels al anderhalf jaar aan het project en gebruikt hiervoor speciaal ontwikkelde algoritmes. Deze bevatten meer dan 100 verschillende variabelen in combinatie met de kunstmatige intelligentie van Watson, de bekende supercomputer van IBM.

Een van de variabelen waar de zoekmachine op filtert, is bijvoorbeeld printbaarheid. Online zijn er namelijk ook modellen te vinden voor gebruik in spelletjes of andere software, maar deze zijn niet printbaar. IFind3D filtert deze modellen uit de zoekresultaten, zodat er alleen objecten overblijven die daadwerkelijk uit te printen zijn met een 3D printer.

3d printing modeling

Reclame door enorme investeringen

De geavanceerde algoritmes en vele libraries vereisen een enorme hoeveelheid rekenkracht. 3D Ninja heeft daarom grote investeringen gedaan in een krachtig serverpark, maar ook in slimme oplossingen voor dataverwerking waardoor het project relatief eenvoudig schaalbaar is. Ook bij vele miljoenen geïndexeerde ontwerpen in de toekomst, blijft de zoekmachine daarom vlot in gebruik voor de gemiddelde bezoeker.

Binnen enkele maanden wordt ook een vertaalfunctie aan de zoekmachine toegevoegd, zodat een term als ‘kat’ ook resultaten oplevert voor zoektermen zoals ‘cat’ en ‘kitten’. Op dit moment wordt nog geen reclame getoond, maar op termijn hoopt 3D Ninja de investering terug te verdienen met advertenties. Of tegen die tijd ook een betaalde, reclamevrije variant wordt aangeboden, is nog niet bekend.