Nieuwe 3D printer haalt ongekend detailniveau

Nieuwe 3D printer haalt ongekend detailniveau

De 3D printing wereld werd onlangs opgeschrikt door een nieuwe innovatie: de Bean 3D printer. Zoals zoveel revolutionaire technologieën, kwam ook deze machine ogenschijnlijk uit het niets. Begin juni startte fabrikant Kudo3D een Kickstarter-campagne, die zijn doelbedrag al binnen enkele minuten behaalde.

Inmiddels zijn we nog slechts een paar dagen verwijderd van de einddatum (18 juli) van de campagne. Het totaalbedrag staat nu op 530.000 euro, terwijl het gevraagde bedrag maar 43.000 euro bedroeg. De 3D printing community is dan ook razend enthousiast over de nieuwe 3D printer, die uitblinkt door zijn hoge printkwaliteit en vele mogelijkheden.

Bean 3D printer

Gietbare hars voor nog betere printresultaten

Het is een veelgehoorde uitspraak in de voetbalwereld: Een trainer is net zo goed als zijn materiaal. Hetzelfde geldt voor een 3D printer. Kudo3D heeft dan ook veel tijd en energie gestoken in het ontwikkelen van kwalitatief hoogwaardige filamenten voor de Bean. De machine maakt gebruik van stereolithografie (SLA) als printtechniek, waardoor de filamenten bestaan uit hars.

Net als elke andere SLA printer, maakt de Bean gebruik van een UV-laser om het harsfilament laagsgewijs uit te harden. Het filament is momenteel beschikbaar in vier kleuren (groen, geel, grijs en zwart) en voordat de printer wordt uitgeleverd, wordt er nog een gietbare harsvariant aan het assortiment toegevoegd.

De gietbare hars is een van de paradepaardjes van Kudo3D en het bedrijf houdt backers op Kickstarter dan ook nauwgezet op de hoogte van de ontwikkelingen hieromtrent. Zo zijn deze week onder meer de eerste succesvolle printtesten met het materiaal uitgevoerd. Wat de richtlijnen zijn op het gebied van gebruik en bewaring, maakt het bedrijf in een later stadium bekend.

Lees meer:
Wat is stereolithografie (SLA)?
Wat zijn belangrijke kenmerken van materialen zoals hars?
Wat is 3D printer filament precies?
Hoe kan ik mijn filament het beste bewaren?

Stereolithografie bij uitstek geschikt voor juwelenproductie

Waar gietbare harsen met name in uitblinken, is voor de creatie van juwelen. Van oudsher wordt een sieraad eerst gemaakt van wax, daarna in vloeibare keramiek gezet en vervolgens in een oven opgewarmd. Nadat de wax door de hitte is weggesmolten, blijft er een holle gietvorm over. Het hier ingieten van metaal resulteert in het uiteindelijke sieraad.

De opkomst van technieken zoals 3D printing en in het bijzonder stereolithografie, zorgt ervoor dat dit proces van duizenden jaren oud een stuk makkelijker is geworden. In plaats van hun ontwerpen met de hand in wax uit te beitelen, kunnen designers ze nu digitaal creëren met behulp van speciale 3D software. Om ze vervolgens uit te printen in een waxachtige hars en ze te gieten uit deze 3D print.

Gietbare harsfilamenten zijn dan ook speciaal ontworpen om op een zeer hoog detailniveau in 3D geprint te worden, zodat zelfs de kleinste bijzonderheden van een sieraad goed tot uiting komen. Ook zijn ze dusdanig samengesteld, dat ze tijdens het bewerkingsproces eenvoudig loslaten van de gietvorm. Zowel in gebruiksgemak als kwaliteit zijn deze filamenten dus van hoog niveau.

Vorige maand deelde Kudo3D al foto’s van verschillende 3D geprinte ringvormen, met daarbij de mededeling dat ze werden opgestuurd om de rest van het gietproces af te ronden. Afgelopen week verscheen er een update en deelde het bedrijf foto’s van het eindresultaat. Het detailniveau van de ringen was niet te onderscheiden van juwelen die worden gemaakt volgens traditionele methoden.

Lees meer:
3D printen: de algemene techniek
De geschiedenis van 3D printen met hars
Selective Laser Melting (SLM) alternatief voor SLA
3D geprinte juwelen bestellen via Shapeways of i.materialise

3D print van juwelen

Kickstarter-campagne loopt nog enkele dagen

Hoewel de getoonde ringen er reeds professioneel uitzien, blijft Kudo3D werken aan verbeteringen aan het nieuwe gietbare harsfilament. In de juwelenindustrie gaat het om zeer verfijnde details, die door kenners veelal met een loep worden bekeken. Het behalen van dit uitmuntende detailniveau is dan ook een uitdaging voor vele liefhebbers van 3D printing.

Zijn de Bean 3D printer en het bijbehorende harsfilament precies datgene waar jij naar op zoek bent? De early bird-fase van de Kickstarter-campagne is helaas al voorbij, maar je hebt nog precies twee dagen om backer te worden en de 3D printer voor slechts 350 euro in huis te krijgen. De verzenddatum staat gepland voor februari 2018.