Grootste 3D betonprinter ter wereld tentoongesteld

Grootste 3D betonprinter ter wereld tentoongesteld

3D betonprinten is de laatste tijd volop in het nieuws. Dat komt omdat de techniek inmiddels relatief volwassen is en grote toepassingsmogelijkheden biedt voor één van de grootste sectoren ter wereld: de bouw. Van bruggen tot tunnels en van muren tot complete huizen. Dat laatste is nu ook waar het Antwerpse Kamp C zich met veel succes op richt.

Langdurig testproces voor optimale 3D printresultaten

Kamp C is een autonoom provinciebedrijf binnen de Belgische provincie Antwerpen. In samenwerking met gerenommeerde bouwpartijen zoals Beneens, Van Roey en EIB nv/CONCRETE HOUSE en ondersteund door Europese subsidiëring heeft het bedrijf anderhalf miljoen euro geïnvesteerd in ’s werelds grootste 3D betonprinter.

Inmiddels is de indrukwekkende machine opgeleverd en hebben experts in het afgelopen jaar diverse testen uitgevoerd. Samen met specialisten van de Universiteit Gent werd onderzoek verricht naar de sterkte en duurzaamheid van verschillende filamentmengsels. Ook is met uiteenlopende 3D printernozzles gewerkt om een optimale extrusie tijdens het 3D printproces te bereiken.

3D betonprinten bij uitstek geschikt voor bouw

Nu alle testen inmiddels succesvol zijn afgerond, is het tijd voor de volgende stap in het project: het 3D printen van een compleet testhuis. Een aantal delen zijn zelfs al geprint, waaronder enkele muren van twee meter hoog. Deze scoren uitstekend op belangrijke criteria zoals draagkracht en isolatiewaarde.

Ook kleinere onderdelen voor de wanden zijn inmiddels gereed. Denk hierbij aan relatief complexe eindproducten zoals funderingen en raamaansluitingen. Het vormt eens te meer het bewijs dat 3D printen als techniek bij uitstek geschikt is voor zowel grote en ruwe als kleine en verfijnde producties. Kortom: de ideale mix voor de bouw.

Grootste 3D betonprinter ter wereld vrij te bezichtigen

Nu zijn onze zuiderburen overigens niet de eerste die experimenteren met de mogelijkheden van 3D betonprinten. Zo verrijst er begin komend jaar in Amsterdam een reeds 3D geprinte staalbrug en is in dezelfde stad al jarenlang een heus 3D geprint huis te bewonderen. Wel is de 3D betonprinter die nu op het Westerlose bedrijventerrein van Kamp C staat de grootste ter wereld.

Wil jij deze hypermoderne machine met eigen ogen aanschouwen? Komend weekend (zondag 6 oktober) neemt Kamp C deel aan de Open Bedrijvendag. Tussen 10.00 uur en 17.00 uur zijn bezoekers welkom om de 3D printer in een informele setting te komen bekijken. Ook diverse 3D prints zullen hier worden tentoongesteld.