Universiteit Twente test 3D geprinte brug

Universiteit Twente test 3D geprinte brug

In Amsterdam kijken ze er al enige tijd reikhalzend naar uit: de nieuwe 3D geprinte staalbrug die eerder al tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven was te bewonderen. In eerste instantie zou de brug hierna rechtstreeks geplaatst worden op de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam, maar deze planning voor eind 2018 heeft ietwat vertraging opgelopen. Een van de redenen? De brug wordt eerst uitgebreid getest op de Universiteit Twente.

Strenge eisen aan veelgebruikte staalbrug

Het testen van een enorme stalen 3D print zoals deze brug is volgens hoogleraar constructie en bouwinfra André Dorée een flinke klus. Daarom wordt niet alleen de Universiteit Twente, maar ook het Imperial College in Londen bij de testopstelling betrokken. De gebundelde kennis en expertise binnen de internationale samenwerking moeten zorgen voor optimale testresultaten en een gegarandeerde veiligheid bij ingebruikname van de brug.

Dat laatste is belangrijk, want in het drukke Amsterdam worden hoge eisen gesteld aan de belastbaarheid van een voetgangers- en fietsersbrug zoals deze. In totaal moet de 12 meter lange en 2,5 meter brede 3D print een gewicht van maar liefst 17.000 kilo kunnen dragen.

Sensoren testen eventuele vervorming 3D print

Of de brug voldoet aan de strenge eisen, moet blijken uit diverse tests die specialisten van de Universiteit Twente en het Imperial College gaan uitvoeren. Ze maken hierbij onder meer gebruik van meer dan 100 sensoren, die op strategische posities op de stalen 3D print worden geplaatst om de reactie op variërende belastingen te meten.

De onderzoekers zijn van plan de staalbrug te verhitten en te verzwaren door er bijvoorbeeld tegels en met water gevulde vaten op te zetten. De sensoren moeten vervolgens meten in of er binnen deze verschillende condities sprake is van vervorming in het stalen object. Dat laatste kan namelijk tot gevaarlijke situaties leiden.

3D brug volgend voorjaar eindelijk geplaatst

Inmiddels staat de 3D geprinte brug in een grote tent bij het gebouw De Horst op het universiteitsterrein. Eind volgende maand worden de sensortests opgevolgd door tests onder natuurlijke omstandigheden. Studenten mogen de staalbrug dan zelf gaan testen door eroverheen te lopen of fietsen.

Bijzonder aan deze 3D print is de gebruikte Wire and Arc Additive Manufacturing-technologie door fabrikant MX3D. Dit innovatieve bedrijf gebruikt tevens machine learning voor grote 3D prints en heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van 3D printing. Als alles volgens plan verloopt, is de staalbrug in het voorjaar van 2020 eindelijk te bewonderen op de Oudezijds Achterburgwal.