Bedrijf uit Enschede introduceert baanbrekend 3D printing platform

Bedrijf uit Enschede introduceert baanbrekend 3D printing platform

Nederland heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om 3D printing (lees hier meer over de werking van deze techniek). Nederlandse bedrijven als 3DHubs en Shapeways genieten wereldwijde bekendheid en zijn trendsettend op het gebied van 3D printing. Het Enschede bedrijf Printr voegt zich bij dit illustere gezelschap en heeft 750.000 euro binnengehaald als funding voor het nieuw te lanceren 3D printer platform Formide.

Nieuwe generatie 3D printers

Printr hoopt 3D printen voor iedereen toegankelijk te maken met Formide, een compleet 3D printing ecosysteem dat uitblinkt in veelzijdigheid. Het nieuwe platform stelt gebruikers in staat om 3D modellen te vinden, te bewerken en uiteindelijk uit te printen.

Volgens Printr is Formide geschikt voor de eerstvolgende generatie 3D printers. Hiermee wordt het voor consumenten mogelijk om alle mogelijkheden van hun machine te benutten, of het nu om een goedkope 3D printer gaat of om een zeer uitgebreid en luxe model. Douwe Bart Mulder, de oprichter en CEO van Printr, vindt dat het maken van 3D prints tegenwoordig voor veel mensen nog altijd een lastige opgave is:

“Dit komt onder meer door de geavanceerde instelmogelijkheden van veel 3D printers. In sommige gevallen zijn er meer dan 60 verschillende parameters die in het menu van een 3D printer ingesteld moeten worden. Ons nieuwe platform Formide maakt 3D printing eenvoudiger dan ooit tevoren en zeer toegankelijk voor iedereen.”

3D printing platform maakt 3D printen toegankelijk voor iedereen

3D printing platform maakt 3D printen toegankelijk voor iedereen

The Element: handig streaming apparaat voor 3D printen

Formide heeft inmiddels een beta testing fase met meer dan 250 gebruikers succesvol afgerond. Het platform belooft geleverd te worden met ‘The Element’: een streaming apparaat voor bestanden van 3D modellen dat via een USB-connectie kan worden verbonden met uiteenlopende soorten 3D printers.

Het team van Printr stelt dat The Element een onmisbare bijdrage levert aan een vloeiende communicatie met een 3D printer. The Element heeft onder meer de volgende eigenschappen:

  • Volledig plug and play 3D printing platform
  • WiFi connectie voor draadloze verbinding
  • Automatische upgrades
  • Camera ondersteuning

Supersnel 3D prints maken

Het vinden van geschikte 3D modellen kan nog wel eens lastig zijn. Printr werkt daarom samen met 3Dshap.es, een zoekmachine voor kant-en-klare 3D modellen en andere 3D print gerelateerde content.
De gebruiker van Formide hoeft hierdoor alleen zijn gewenste 3D model te kiezen en eventueel te bewerken met de ingebouwde ‘configurator’, waarna het bestand rechtstreeks naar de 3D printer gestreamd wordt. Het maken van 3D prints verloopt hierdoor razendsnel.

De toekomst van 3D print bedrijven in Nederland

Met de introductie van Formide zet Printr een belangrijke stap om marktaandeel op het gebied van 3D printen te veroveren in Nederland. De concurrentie is echter groot, want naast Shapeways en 3DHubs zijn er meer bedrijven actief in de 3D printing.

Nederland staat bekend om talloze 3D print projecten voor branches zoals de medische wereld en de bouwsector. Ook zijn veel innovaties erop gericht om de 3D printen kosten waar mogelijk te drukken. Wat de toekomst van Formide mag ook zijn, Llowlab houdt je natuurlijk op de hoogte.