3D printer Hema

3D printer Hema

De komst van 3D printen betekent een revolutie op het gebied van productiemethoden. De techniek maakt het mogelijk om op het individu toegespitste artikelen te produceren en vormt daarmee een grote concurrent van geïndustrialiseerde massaproductie. In het kader van deze ontwikkelingen zagen we eerder zelfs al een 3D printer bij de Hema staan.

De Nederlandse winkelketen signaleerde de nieuwe trend al in een vroegtijdig stadium en besloot hier in 2014 op in te spelen. In het Hema filiaal in Amstelveen werd een aantal dagen lang een 3D scanner met printer geplaatst, waardoor mensen een scan van zichzelf in 3D uit konden laten printen.

3D printer bij de Hema maakt print van jezelf

3D printer bij de Hema maakt print van jezelf

Hema 3D print: poppetje van jezelf

Op 3, 4 en 5 juli 2014 was de 3D scanner in Amstelveen gedurende winkelopeningstijden toegankelijk voor iedereen die van zichzelf een 3D scan wilde laten maken. De grote cabine bevatte maar liefst 68 camera’s die een scan van het gehele lichaam mogelijk maakten. De 3D printer van de Hema printte hier vervolgens een poppetje van.

Het poppetje van jezelf was echter niet goedkoop: er diende maar liefst 59 euro voor neergeteld te worden en dit bedrag kon bij aanvullende wensen verder oplopen. Tegenwoordig kun je voor deze prijs al bijna een 3D printer kopen!

Ook de scantechnieken zijn inmiddels geoptimaliseerd, want tegenwoordig koop je een kleine 3D handscanner die exact hetzelfde resultaat biedt als de grote cabine.

Bekijk hier een reportage van de NOS over de poppetjes actie van de Hema.

Hema printservice: 3D sieraden ontwerpen

Naast de bovengenoemde eenmalige dienst biedt Hema inmiddels ook een permanente service op het gebied van 3D printen. De Hema printservice laat je namelijk online 3D sieraden ontwerpen, waarvan je vervolgens een mooie 3D print kunt laten maken. Zo weet je zeker dat niemand anders jouw unieke en zelf ontworpen sieraden heeft.

Het bedrijf biedt op haar website een handige ontwerpmodule, waarmee je in enkele stappen makkelijk producten zoals een halsketting of armband maakt. Voeg extra elementen toe zoals tekst, symbolen of een naam en kies uit verschillende kleuren en materialen. Enkele dagen later krijg je jouw zelf ontworpen sieraad in een cadeauverpakking thuisgestuurd.

3D printen in Nederland: wat is de toekomst van de 3D printer?

De spectaculaire actie met de Hema 3D printer en scanner en de permanente printservice van het bedrijf maken één ding duidelijk: 3D printing is ook in Nederland niet meer weg te denken uit de samenleving. De winkelketen investeert immers niet zomaar in elke willekeurige trend. Dit betekent dat er in de top van het bedrijf voldoende vertrouwen is in de toekomst van deze techniek. Een toekomst die door Llowlab overigens ook zeer rooskleurig wordt ingeschat.

Meer weten over 3D printen en de werking van 3D printers? Kijk dan hieronder:

https://www.llowlab.nl/3d-printing/wat-is-3d-printen/hoe-werkt-een-3d-printer/