3D printing nieuws: software, handboek, filament en beurs

3D printing nieuws: software, handboek, filament en beurs

In de wereld van 3D printing staan de ontwikkelingen nooit stil. De sector is het schoolvoorbeeld van innovatie en dagelijks duikt de ene na de andere technologische noviteit op. Dat maakt het bijhouden van al het nieuws een zware, maar dankbare taak. De redactie van Llowlab neemt deze graag voor zijn rekening en brengt jou ook nu weer een nieuwsoverzicht van de belangrijkste 3D print ontwikkelingen.

Uitgebreidere previewtoegang nieuwe 3D software Autodesk

Test en vergelijk talloze designopties in software

Het eerste nieuws dat we onder de aandacht willen brengen, is de uitbreiding van de previewtoegang tot de nieuwe Autodesk Generative Design (AGD) software. Het befaamde 3D print bedrijf stelde enige tijd geleden een preview van deze software beschikbaar aan gebruikers van zijn Netfabb Ultimate 3D printing en design software.

De AGD-software stelt gebruikers in staat om verschillende ontwerpopties snel en op grote schaal te testen en is daarbij met name gericht op werken in teamverband. De voordelen zijn legio, want met honderden mogelijke ontwerpopties is een glasheldere analyse te maken van de voor- en nadelen van elke optie op het gebied van prijs en prestaties.

Inmiddels zijn we twee maanden verder na lancering van de preview en hebben gebruikers reeds 30.000 ontwerpopties in meer dan 2.000 designonderzoeken gecreëerd. Vanwege het grote succes heeft Autodesk nu besloten de previewtoegang uit te breiden naar alle Fusion 360 Ultimate gebruikers. Zelf trekt het bedrijf de parallel met het legendarische AutoCAD – ook AGD moet een nieuw ontwerptijdperk inluiden.

Lees meer:
Wat is 3D printing software precies?
Wat is driedimensionaal design precies?
Sneller 3D printen door software van Autodesk
Preview nu beschikbaar voor alle Fusion 360 Ultimate gebruikers

Waardevol handboek over 3D printing

Het proces van 3D printen en de werking van 3D printers is voor de leek niet altijd eenvoudig te begrijpen. Hoewel op websites zoals Llowlab tegenwoordig veel toegankelijke informatie is te vinden, blijkt er zowel in binnen- als buitenland nog altijd een grote behoefte te zijn aan één centrale informatiebron.

Het van origine Nederlandse 3D Hubs probeert deze leemte nu te vullen met zijn nieuwe 3D Printing Handbook: een handboek boordevol waardevolle informatie over alles wat met 3D printen te maken heeft. Het boek is geschreven door experts en bovendien geredigeerd door tal van vooraanstaande personen uit de 3D printing wereld.

Opvallend is dat het boek niet alleen maar droge tekst bevat, maar ook veel mooie kleurenfoto’s en handige grafieken. Met in totaal meer dan 300 pagina’s advies op het gebied van design, software, hardware, zelfbouw en printing, biedt de uitgave een schat aan informatie over alles wat met jouw favoriete hobby te maken heeft. Van harte aanbevolen voor zowel de beginner als 3D printing veteraan!

Nieuw filament: vochtongevoelig en hoog belastbaar

Nog sneller dan op het vlak van 3D printers gaan de ontwikkelingen in de filamentindustrie. Filamenten zijn reeds in een ongelooflijke variëteit aanwezig op de markt, maar door toenemende technologische innovatie neemt de diversiteit nog altijd alsmaar toe. Ook de bekende 3D printer fabrikant Prodways doet nu een duit in het zakje met zijn nieuwe PA6-12T plastic Selective Laser Sintering filament.

Prodways kondigde de introductie van het nieuwe materiaal afgelopen week aan op formnext, de bekende beurs voor de additive manufacturing en rapid prototyping industrie (hierover straks meer). Het met glasdeeltjes gevulde filament is het resultaat van een samenwerking met de hoog aangeschreven materiaalleverancier A. Schulman en ziet er veelbelovend uit.

In combinatie met conventionele plasticbewerkingstechnieken kan dit filament worden gebruikt om onderdelen te 3D printen die bestand zijn tegen hoge temperaturen, belastbaarheid en druk. PA612-GB 3800 behoudt daarnaast zijn vormvastheid en mechanische eigenschappen bij blootstelling aan vochtige omstandigheden, omdat het in vergelijking met andere materialen relatief weinig vocht absorbeert.

Lees meer:
Meer over Selective Laser Sintering
Meer over 3D printer onderdelen
Meer over 3D printer filamentsoorten

Nieuw vochtongevoelig en hoog belastbaar 3D filament

Formnext beurs wereldwijd toonaangevend voor 3D printing

Een laatste nieuwtje dat we je niet willen onthouden is de eerder genoemde formnext beurs. Deze ging afgelopen week van start in de grote beurshallen van Frankfurt en is met meer dan 470 exposanten uit 33 landen een van de grootste wereldwijde beurzen op het gebied van additive manufacturing en nieuwe productontwikkelingstechnologieën.

Hoewel 3D printing binnen de consumentenmarkt ontegenzeglijk in opkomst is, wordt er op de beurs nog altijd veel aandacht besteed aan industrial 3D printing. Dat is logisch, want juist in deze sector worden de innovaties ontwikkeld die enige tijd later in de consumentenmarkt verschijnen. Meer nieuws over aankondigingen op deze beurs volgen de komende weken op Llowlab!

Lees meer:
Meer over industrial 3D printing
Meer over de 3D printing industry
Meer over de nuances van rapid prototyping