Nieuwe 3D printer software voor snellere 3D printing

Nieuwe 3D printer software voor snellere 3D printing

3D printing is een vorm van rapid prototyping die vele voordelen kent, maar ook een belangrijk nadeel heeft: 3D printen neemt vaak relatief veel tijd in beslag. Daar waar traditionele productiemethoden een voorwerp in slechts enkele seconden kunnen fabriceren, heeft een 3D printer vaak meerdere uren nodig voor het maken van een willekeurige 3D print. Hier lees je hoe dat komt.

3D printen software vervangt rapid prototyping

Hoe groter het 3D object is, hoe meer tijd de 3D printer nodig heeft. Het kost dan ook vele dagen of zelfs weken om grote objecten zoals personenauto’s te produceren. Dit maakt 3D printing vooralsnog minder geschikt voor het 3D printen van grotere objecten. In de industriële sector worden daarom vooral andere vormen van rapid prototyping gebruikt.

Het Amerikaanse 3D printing bedrijf Autodesk gelooft dat hier verandering in kan komen en heeft speciale 3D printer software gelanceerd waarmee doorsnee 3D printers op snelle en toegankelijke wijze grote 3D prints kunnen maken.

Nieuwe 3D printer software vervangt rapid prototyping van grote objecten zoals auto's

Nieuwe 3D printer software vervangt rapid prototyping van grote objecten zoals auto’s

Grote 3D prints maken binnen korte tijd

De software, Project Escher genaamd, stelt de gebruiker in staat om de bewegingen van meerdere 3D printerkoppen tegelijkertijd aan te sturen. Wanneer de printkoppen met elkaar verbonden worden, zorgt de software ervoor dat ze samenwerken om op deze manier snel 3D prints van enorme objecten te kunnen maken.

Een 3D printer met meerdere printkoppen die wordt aangestuurd met behulp van de Project Escher 3D printing software is tot wel 90% efficiënter dan 3D printers die over één enkele printerkop beschikken.
Elke extra printkop zorgt namelijk voor een significante snelheidsverhoging, waardoor een 3D printer met 10 printkoppen een 3D object maar liefst 9 keer zo snel print als een 3D printer die slechts één printkop heeft.

Eindeloze 3D printing toepassingen mogelijk

Natuurlijk is de Project Escher 3D printer software niet bedoeld voor de consumentenmarkt, maar specifiek gericht op grootschalige 3D printen toepassingen in de industriële branche. De software stelt ondernemingen in uiteenlopende industrieën in staat om binnen enkele uren grote onderdelen te produceren, iets wat normaal gesproken meerdere dagen zou kosten.

In tegenstelling tot andere methoden van rapid prototyping, brengt 3D printing met de Project Escher software geen extra kosten met zich mee voor maatwerk van 3D prints. De 3D printen kosten blijven hierdoor laag, terwijl elk onderdeel volledig op maat gemaakt kan worden voor een individuele gebruiker of specifieke toepassing.

De 3D printer software van Project Escher tovert 3D printing om in een allesoverkoepelend productiesysteem waarmee van vrijwel elk gewenst object een 3D print gemaakt kan worden. Wil je meer weten over de mogelijkheden op het gebied van 3D printen of kijken hoe de software in de praktijk toegepast wordt? Bekijk dan de onderstaande video.