2 duurzame Nederlandse 3D print concepten

Nederland heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van 3D printing. Niet alleen door de bedrijven die in eigen land actief zijn, maar ook door de Nederlandse ontwerpers en technici die over de hele wereld furore maken met nieuwe 3D print oplossingen. En sommige van die concepten zijn ook nog eens enorm duurzaam! Hieronder bespreken we er twee van.

3D printen van duurzame fashion

Inmiddels is het alweer 12 jaar geleden dat Annelie Ansingh en Rosanne van der Meer elkaar ontmoetten op een modeacademie. Beiden deelden ze een gezonde fascinatie voor de dierenhuid als bron voor ontwerpinspiratie. Elke dierenhuid is immers net even anders, heeft een natuurlijke schoonheid en – niet onbelangrijk – zit als gegoten. Daarnaast is de huid duurzaam en maakt hij een flexibele ontwikkeling door onder invloed van de evolutie. Het zette de beide ontwerpers aan het denken. Wat nu als zij vanuit dezelfde filosofie een kledingconcept konden bedenken?

De rest is geschiedenis. Beide vrouwen begonnen de startup The Girl and the Machine. Een toepasselijke naam, want een machine is inderdaad nodig om het ambitieuze concept te verwezenlijken. Een 3D printer welteverstaan. Het verschil met andere 3D geprinte kleding? Die van The Girl and the Machine ziet er goed uit én is comfortabel om te dragen. En dat is iets wat op dit moment bij 3D geprinte kleding nog zeker geen vanzelfsprekendheid is.

Inmiddels heeft het jonge bedrijf een heuse Kickstarter-campagne opgericht om de ambities te realiseren. Er is immers investeringskapitaal nodig voor de aanschaf van alle benodigde 3D printers en 3D printing materialen. Op het moment van schrijven is er bijna € 10.000 van het doelbedrag € 30.000 geïnvesteerd en loopt de campagne nog 13 dagen. De ontwerpers hopen dan ook dat het doelbedrag binnen de gestelde termijn wordt behaald en dat zij aan de slag kunnen voor hun backers.

Wat zijn de mogelijkheden van deze 3D printing techniek?

Het is duidelijk: de 3D geprinte kleding van The Girl and the Machine koppelt een elegant uiterlijk aan een hoog draagcomfort. Maar hoe zijn de designers hierin geslaagd, daar waar zoveel andere designers faalden?

Het geheim zit hem in een speciale 3D breitechniek die oorspronkelijk ontwikkeld is door de Japanse Dr. Shima uit Wakayama. Hij ontwierp een machine die beide dames nu aangepast hebben om geïndividualiseerde en zeer gedetailleerde kleding in 3D te printen. Ze maken hierbij gebruik van een zogenaamd Digital Knitwear Tailoring-systeem dat een speciale breicode genereert voor elk kledingstuk dat geprint gaat worden.

Technisch gezien is het misschien geen 3D printing pur sang wat The Girl and the Machine doet, maar de gebruikte 3D software en de achterliggende rapid prototyping-filosofie vertonen zóveel overeenkomsten met 3D printen, dat het niet meer dan logisch is om het concept onder deze noemer in de markt te zetten.

De mogelijkheden van de techniek zijn net als bij 3D printing eindeloos: voor vrijwel elk lichaamstype kan een kledingstuk geproduceerd worden dat het lichaam omsluit als een dierenhuid. Bijkomend voordeel: de gebruikte materialen zijn ook nog eens duurzaam!

Lees meer:
Hoe werken 3D printing technieken zoals het Digital Knitwear Tailoring-systeem?
Kickstarter-campagne van The Girl and the Machine
Wat is 3D software precies en hoe wordt het gebruikt?
Wat is het concept achter rapid prototyping-technologieën?

Duurzaam 3D printen met papieren afvalproduct

Annelie en Rosanne zijn niet de enige Nederlanders die goed bezig zijn op het gebied van duurzame 3D printing. Ook de Nederlandse ontwerper Beer Holthuis heeft in de afgelopen periode het nieuws gehaald met een nieuw en veelbelovend concept.

Aan de basis hiervan ligt het gebruik van papierpulp als 3D printing filament. Papierpulp is een afvalproduct waar elke burger jaarlijks zo’n 8 kilo aan afval van weggooit. Omdat 3D printing technieken met papier reeds bestaan, besloot Beer hieruit voortvloeiend de papierpulp 3D printer te ontwikkelen: de eerste 3D printer ter wereld die zijn prints maakt met papierpulp als grondstof.

Het achterliggende concept is simpel maar effectief: het combineert doodgewoon papierpulp met natuurlijk bindmiddel. Hierdoor is het eindresultaat dubbel duurzaam, want ook de 3D geprinte voorwerpen kunnen opnieuw gerecycled worden.

Het duurzame karakter van het filament doet overigens geenszins afbreuk aan de 3D print mogelijkheden, want de papierpulp 3D printer print werkelijk de meest uiteenlopende objecten. Die zijn ook nog eens behoorlijk stevig en niet al te duur om te produceren; papierafval is immers niet het duurst denkbare filament. Bij Llowlab kijken we dan ook reikhalzend uit naar de vele toepassingen van duurzame technologieën zoals deze en die van The Girl and the Machine!

Lees meer:
Welke 3D printing filamenten zijn nog meer duurzaam?
Ook in automotive biedt 3D printen duurzame oplossingen
Steeds meer 3D printers bieden recyclingsmogelijkheden
3D printen is van zichzelf al een milieuvriendelijke techniek