2 disruptieve innovaties in 3D scanning

2 disruptieve innovaties in 3D scanning

In het kielzog van 3D printen is 3D scannen als techniek gestaag in opkomst. Twee vragen dienen zich hierbij regelmatig aan: hoe snel verloopt het scanproces tegenwoordig en hoe toepasbaar is de techniek in de dagelijkse praktijk? Onlangs zijn er twee disruptieve 3D scan-technologieën gelanceerd die een helder antwoord geven op deze vragen.

Nieuwe handheld 3D scan-techniek op Kickstarter

Op Kickstarter staat sinds kort een veelbelovend project met de naam Scoobe3D. Het project heeft op dit moment al meer dan de helft van zijn financieringsdoeleinde behaald en de deadline voor investeringen verloopt pas over een maand. De kans dat dit project daadwerkelijk het levenslicht ziet, is dus redelijk te noemen.

Scoobe3D biedt nieuwe 3D scanning technologie die het een stuk makkelijker maakt om 3D scans te maken van objecten. Dit is traditiegetrouw namelijk een van de minst favoriete klusjes van mensen die 3D prints maken. Hoewel er handzame handheld 3D scanners op de markt zijn, zijn deze soms onbetaalbaar of laat de kwaliteit van de gescande 3D modellen te wensen over.

Dit wil Scoobe3D veranderen door het intelligent combineren van 3 verschillende 3D scan-technologieën. Elke technologie heeft zijn eigen voordelen en nadelen en daarom is het combineren ervan juist zo’n slimme zet. Elke techniek compenseert de nadelen van de ander waardoor 3D scans veel vollediger en gedetailleerder zijn.

De drie technieken samen stopt Scoobe3D in een handzaam device dat technisch gezien in de productcategorie van handheld 3D scanners valt. Toch is het apparaat geenszins te vergelijken met andere 3D scanners in zijn prijsklasse. De gecombineerde scantechnieken vereisen een veelzijdiger samenstelling van hardwarecomponenten en de ontwikkeling van innovatieve software.

Lees meer:
Waar moet je rekening mee houden bij het kopen van een 3D scanner?
Hoe werkt de techniek achter een 3D scanner?
Wat is 3D scannen precies?
Hoe maak je een goede 3D scan?

In dat kader is het een behoorlijke prestatie dat Scoobe3D al deze technieken in één handzaam apparaat heeft weten te stoppen. De 3D scanner is klein en licht en daardoor makkelijker overal mee naartoe te nemen. Ook is hij erg gebruiksvriendelijk, waardoor hij ook geschikt is voor gebruik door absolute beginners op het gebied van 3D scannen.

De gebruiksvriendelijkheid van het apparaat blijkt onder meer uit de manier waarop het omgaat met een slechte scantechniek van de gebruiker. Een vaste hand en gestage bewegingen zijn logischerwijs noodzakelijk voor een zo nauwkeurig mogelijke 3D scan, maar de geavanceerde techniek van Scoobe3D zorgt dat een verkeerde handbeweging niet meteen tot fouten in het 3D model leidt.

Zelfs het wegleggen van de 3D scanner in het midden van het scanproces vormt geen enkel bezwaar. Je kunt het apparaat later weer oppakken en probleemloos verder gaan met de 3D scan. Ook op softwareniveau ligt de gebruiksvriendelijkheid hoog. Nabewerken in CAD is in de meeste gevallen overbodig en bespaart gebruikers daarmee de nodige tijd en kosten.

Meer weten of meedoen aan de Kickstarter-campagne? Klik hier.

Lees meer:
Ponta Scan 3D scan software: niet meer nodig door Scoobe3D?
Scandy Pro goedkoop alternatief voor 3D scannen met telefoon
EinScan 3D software: bestaand alternatief voor Scoobe3D

Grote 3D lichaamsscanner in gebruik in modewereld

Hoewel nieuwe technieken zoals die van Scoobe3D 3D scannen een stuk toegankelijker maken voor de consument, bestaat er ook in professionele sectoren behoefte aan 3D print innovaties. Die gewenste innovatie is er nu in de modewereld in de vorm van de Big ALICE Full Body 3D Scanner. Het maken van nauwkeurige lichaamsscans is met deze grote 3D scanner een fluitje van een cent.

Al enige tijd filosoferen experts over de mogelijke toepassingen van 3D scannen in de modewereld. Op basis van één enkele lichaamsscan zou een volwassene de rest van zijn leven (mits zijn gewicht en postuur niet ingrijpend veranderen) online kleding kunnen kopen zonder deze in de winkel nog te hoeven passen.

Met de Big ALICE Full Body 3D Scanner is dit scenario weer een stapje dichterbij. De Oostenrijkse ontwikkelaar 3Dcopysystems laat weten dat de scanner momenteel al succesvol in gebruik is in de modewereld. Momenteel maakt het bedrijf een tour door de Verenigde Staten om de 3D scanner in verschillende winkels en evenementen te testen.

3D lichaamsscanner maakt eenvoudige lichaamsscan mogelijk