Nieuwe cloudsoftware voor Ultimaker 3D printers

Nieuwe cloudsoftware voor Ultimaker 3D printers

Enkele maanden geleden kondigde 3D printer fabrikant Ultimaker op de TCT Asia beurs Ultimaker Cloud aan. Deze innovatieve cloudsoftware maakt het 3D printproces voor iedereen met een Ultimaker 3D printer een stuk makkelijker en is – net als Ultimaker Cura 4.0 – sinds medio maart beschikbaar. Dit is wat je van deze nieuwe software kunt verwachten:

Ultimaker 3D printer: voortaan op afstand bestuurbaar met Ultimaker Cloud

Makkelijke workflow en integratie met CAD-software

Met Ultimaker Cloud hoopt de Nederlandse 3D printer fabrikant de workflow voor 3D printen behoorlijk te vereenvoudigen. Juist gebruiksgemak is nu nog een veelgehoord kritiekpunt en vormt doorgaans de belangrijkste drempel voor mensen om additieve productietechnologieën te omarmen.

De nieuwe cloudsoftware biedt daarom een naadloze integratie met CAD-software van uiteenlopende ontwikkelaars, zodat de overgang van 3D modelontwerp naar 3D print vloeiender wordt dan ooit tevoren.

Integratie met Marketplace en Cura

Zoals in Cura 4.0 de Marketplace al is geïntegreerd, geldt dat ook voor Ultimaker Cloud. Dat is bijzonder praktisch voor (semi)professionele gebruikers, die op deze online marktplaats de keuze hebben uit duizenden printprofielen voor de meest uiteenlopende filamentsoorten.

Voor extra gebruiksgemak raadt de software het beste materiaal aan voor de gekozen 3D print. Dankzij de verregaande integratie worden de optimale printinstellingen voor deze filamentsoort automatisch ingeladen in Cura en ontstaat zo altijd het beste printresultaat.

Maximale flexibiliteit en mobiliteit

Fervent gebruikers van 3D printers zijn onder meer architecten, kunstenaars en ontwerpers. Professionals binnen deze beroepsgroepen zijn vaak onderweg om te werken op locatie en prototypes te demonstreren aan opdrachtgevers.

Ultimaker Cloud maakt dit nu nog makkelijker met het aanbieden van 3D printfunctionaliteit op afstand. In de cloud kan de gebruiker zijn eigen Ultimaker 3D printer op afstand bedienen en na het starten van het printproces iets anders doen. Eenmaal thuisgekomen staat de 3D print op het bouwplatform van de printer te wachten!

Natuurlijk is het in dit scenario wel aan te raden om de optimale printinstellingen al voor vertrek in de 3D printer in te voeren. Deze instellingen zijn in de cloud veilig op te slaan en altijd en overal toegankelijk vanaf een apparaat met een internetverbinding.

Bijdrage aan overgang naar lokale productie

Niet alleen kan een printtaak met de Ultimaker Cloud software op afstand gestart worden, maar ook kan de voortgang van het printproces nauwkeurig bijgehouden worden. Dat is een functie die in veel andere 3D software niet vanzelfsprekend is.

Met deze nagenoeg totale controle over het printproces op afstand levert Ultimaker een bijdrage aan de stapsgewijze overgang naar lokale en digitale productie. Steeds vaker zijn professionele 3D prints afkomstig uit huiskamers in plaats van grote fabrieken en dat is wat ons betreft een prima ontwikkeling.