Nieuw schuimfilament maakt 3D printen efficiënter

De bekende filamentontwikkelaar Colorfabb heeft een wereldwijde primeur met de introductie van een speciaal nieuw schuimfilament. De innovatieve materiaalsoort genaamd LW-PLA zet uit bij hoge printtemperaturen en neemt hierdoor fors in volume toe. Het resultaat: aanzienlijk grotere 3D prints ondanks een relatief zeer bescheiden materiaalverbruik. In dit artikel bespreken we alle voordelen uitgebreid:

Minder materiaalgebruik

Zoals de naam al verklapt, is LW-PLA een PLA-gebaseerd materiaal dat vanaf een temperatuur van 230 graden Celsius uitzet. Dankzij de unieke materiaaleigenschappen vindt de uitzetting op een zeer beheerste manier plaats en blijft de geometrische nauwkeurigheid van 3D prints hoog. De 3D prints zijn tot wel 65% lichter dan gebruikelijk, waardoor vaak ook de helft minder filament nodig is.

Lagere printkosten

Doordat tijdens het printen minder filament nodig is, wordt ook flink bespaard op de printkosten. Traditioneel vormen materiaalkosten hiervan verreweg het grootste deel. Colorfabb zet het LW-PLA filament bovendien niet al te duur in de markt, met een adviesprijs van € 44,95 voor een spoel van 750 gram. Weliswaar hoger dan gemiddeld, maar door de printeigenschappen zeer kostenefficiënt.

Sneller 3D printen

Het printen van grotere 3D objecten met minder materiaal heeft nog een ander voordeel: de printtijd wordt verkort. De printkop van de 3D printer hoeft minder materiaal op het bouwplatform te deponeren, want het is de uitzetting – en dus in feite lucht – die verantwoordelijk is voor het grotere volume van de 3D print. Kortom: door de grotere laaghoogtes kun je sneller 3D printen.

Zijn er dan helemaal geen nadelen?

Toch wel. Het uitzetten van het filament wordt mogelijk gemaakt door zogenaamde active foaming technology – in goed Nederlands te vertalen als actieve schuimtechnologie. Deze techniek vereist energieabsorptie van het PLA-materiaal in de hot-end van de 3D printer; hoe langer het materiaal daar verblijft, hoe groter de mogelijke expansie.

Dit betekent dat de printinstellingen vrij nauwkeurig ingesteld moeten worden voorafgaand aan het maken van een 3D print. Verblijft het filament te kort in de hot-end, dan zet het materiaal niet genoeg uit. Verblijft het er te lang of stijgt de temperatuur naar hoogtes boven de 280 graden Celsius, dan kan de 3D print beschadigingen of afwijkende geometrische eigenschappen vertonen.

Het nieuwe LW-PLA filament van Colorfabb lijkt daarmee voor een filamentsoort die gericht is op het segment van ervaren 3D printliefhebbers. Het materiaal is vooralsnog alleen beschikbaar in de kleuren zwart en neutraal en wordt verkocht via de website van Colorfabb zelf. Eerder al ontwikkelde dezelfde fabrikant overigens een innovatief nylon-koolstofvezel filament.