Nederlands bedrijf wint geldprijs op 3D printing beurs

Nederlands bedrijf wint geldprijs op 3D printing beurs

Onlangs vond de jaarlijkse Rapid.Tech + FabCon 3.D weer plaats; een internationale 3D printing beurs waar de laatste ontwikkelingen op het gebied van additive manufacturing worden gepresenteerd. Traditie hier is ook een speciale 3D printing competitie: de Pioneer Challenge. Het Nederlandse Upprinting Food ging aan de haal met een mooie geldprijs in de categorie Duurzaamheid.

Nederlands bedrijf wint geldprijs op 3D printing beurs

3D printen met overrijp voedsel slimme oplossing

Ook dit jaar waren er bij de Pioneer Challenge weer aardig wat geldprijzen te verdelen uit een totale prijzenpot van maar liefst € 35.000. Het team van het Nederlandse Upprinting Food, bestaande uit Elzelinde van Doleweerd en Vita Broeken, mocht aanspraak maken op 10% van deze pot met een geldprijs van € 3500 voor hun concept om van levensmiddelenresten voedingsmiddelen te maken.

En niet zomaar voedingsmiddelen; nee, voedingsmiddelen voor 3D printen! De Eindhovense studenten zien in 3D foodprinting een sterk opkomende trend en denken nu een oplossing gevonden te hebben voor overrijpe levensmiddelen die worden weggegooid. Beter is het om deze als grondstof te gebruiken voor het 3D printen van voedsel, zo legden zij overtuigend uit aan de jury.

De jury zag de potentie in het vooruitstrevende idee van Upprinting Food en beoordeelde het als een smaakvolle, ecologisch en sociaal verantwoorde oplossing in de strijd tegen het onnodig weggooien van voedsel. Elzelinde en Vita zoeken inmiddels actief samenwerkingsverbanden met restaurants om zo de afvalstroom te verminderen.

3D bioprinting van mensenhart stapje dichterbij

In het voordeel van het idee van Upprinting Food pleit het feit dat 3D printen met voedsel tegenwoordig steeds normaler is. Want dat is waar andere innovatieve concepten op het gebied van additive manufacturing het nog wel eens laten afweten: de achterliggende technologie is prachtig, maar de praktische meerwaarde twijfelachtig.

Gelukkig waren er tijdens de Pioneer Challenge diverse andere ideeën met een hoge haalbaarheid in de praktijk. De hoogste geldprijs (€ 10.000) werd gewonnen door de Universiteit van Tel Aviv, waarvan onderzoekers een belangrijk succes hebben geboekt bij het 3D printen van een menselijk hart. Dit door een organische matrixstructuur te combineren met menselijke stamcellen.

Hoewel het eerste functionerende mensenhart zeker niet morgen uit een 3D printer zal rollen, hebben de Israëlische onderzoekers met deze technologische stap voorwaarts een eerste horde genomen. Uit de hoek van de bioprinting verwachten wij de komende jaren dan ook de nodige andere disruptieve innovaties.