Launcher 3D print innovatieve raketmotor

Launcher 3D print innovatieve raketmotor

Onderzoek in en over de ruimte is booming. Schreven we laatst nog over de manier waarop NASA in de gewichtloze setting van de ruimte menselijk hartweefsel hoopt te 3D printen, zo wordt er ook binnen aardse atmosferen veel onderzoek verricht op het gebied van ruimtevaart en alles wat daarmee te maken heeft.

Niet langer is dit soort onderzoek alleen voorbehouden aan partijen als NASA. Bekend is bijvoorbeeld SpaceX van Elon Musk en dat heeft er nu een concurrent bijgekregen in de vorm van Launcher. Deze ambitieuze start-up wil met hightech 3D geprinte raketmotoren meer satellieten naar de ruimte brengen om zo het leven op aarde te verbeteren.

Launcher 3D print innovatieve raketmotor

Succesvolle tests met 3D geprinte raketmotor

Launcher opereert vanuit het Amerikaanse Brooklyn en heeft naar eigen zeggen ‘s werelds grootste 3D geprinte verbrandingskamer voor een vloeibare raketmotor uit één stuk ooit ontwikkeld. De E-2 motor, die in Duitsland 3D geprint is door AMCM met behulp van de bekende M4K 3D printer, is inmiddels meerdere keren succesvol getest.

Het bedrijf uit de Verenigde Staten levert zowel raketten, voortstuwing als 3D geprinte raketmotoren en hoopt hiermee de drempel te verlagen om meer satellieten naar de ruimte te brengen. Een ambitieus doel, want afgezien van enkele uitzonderingen zoals SpaceX, Zero 2 Infinity en Rocket Lab, is het aantal spelers in de particuliere satellietlanceringmarkt vooralsnog bijzonder klein.

Meer kleine satellieten in baan om aarde

De door Launcher ontwikkelde E-2 raketmotor wordt uiteindelijk onderdeel van een vier motoren tellende en bijna 20 meter hoge raket die kleine satellieten met een gewicht minder dan 5 kilo (ook wel CubeSats genoemd) in een baan om de aarde moet brengen. Dit zou de E-2 motor in één klap de best presterende raketmotor in de particuliere markt van kleine satellieten maken.

De specificaties zijn hoe dan ook veelbelovend. Met het laagste drijfgasverbruik, de grootste stuwkracht en de laagste kosten per kilo stuwkracht kan de E-2 maar liefst twee keer zoveel laadvermogen op zich nemen dan de concurrentie met dezelfde raketgrootte. In 2023 staan de eerste testvluchten naar de ruimte gepland.

3D printen biedt voordelen bij productie raketmotor

Een van de redenen waarom de E-2 raketmotor zoveel beter presteert dan veel van zijn huidige concurrenten, is het gebruik van een 3D geprinte koperlegering die de doorlooptijd bij de productie van cruciale onderdelen sterk verlaagt. Denk hierbij onder meer aan onderdelen zoals de verbrandingskamer, injector en turbopomp.

De vloeibare E-2 raketmotor met 3D geprinte verbrandingskamer is geheel geproduceerd met de M4K 3D printer, die een aangepaste variant is van de bekende EOS M400 die onder meer Airbus ook gebruikt voor de productie van onderdelen zoals vliegtuigdeuren. De komende tijd gaat Launcher meer testen uitvoeren om de E-2 verder te optimaliseren.