Hoe 3D printen de toekomst verandert

Hoe 3D printen de toekomst verandert

Dat 3D printing de toekomst is, daar twijfelt niemand aan. Eerder in 2015 meldde Harvard Business Review dat maar liefst een derde van ’s werelds 300 grootste mondiale bedrijven 3D printers overweegt of inmiddels al gebruikt.

Technologiespecialisten en trendwatchers voorspellen dat 3D printen nog groter wordt dan het internet. Het lijkt dan ook onvermijdelijk dat vrijwel elk bedrijf, klein of groot, 3D printing in de toekomst dagelijks in zal zetten op de werkvloer. Elke medewerker weet dan exact hoe een 3D printer werkt.

Een scherp contrast met de huidige situatie. Vrijwel niemand heeft nog een 3D printer op kantoor, tenzij diegene werkt in een branche die aan 3D printing is gerelateerd. In 2016 zou hier wel eens verandering in kunnen komen, zo stellen experts.

3D printer op kantoor

3D printer op kantoor: standaard in de toekomst?

Zij verwachten dat er een steile toename in het aantal 3D print gerelateerde banen zal komen. Maar dit heeft niet alleen invloed op de mensen die de banen krijgen – ook de rest van de wereld zal merken dat 3D printen de manier waarop we werken en leven sterk verandert.

In dit artikel bespreken we verschillende manieren waarop 3D printing ons werkende leven in de toekomst kan beïnvloeden.

3D printing verandert het banenlandschap

3D printen zal bepaalde banen waarschijnlijk overbodig maken. Maar heeft dit alleen maar nadelen? Hier staat namelijk tegenover dat 3D printing ook veel nieuwe banen zal creëren. Het banenlandschap zal veranderen.

Veel mensen zullen vrijwillig hun oude functies vaarwel zeggen om in te spelen op de nieuwe mogelijkheden. Op Etsy, een wereldwijd platform voor het kopen en verkopen van producten, verkopen creatieve ondernemers nu al unieke 3D prints. En de mogelijkheden voor nieuwe producten zijn eindeloos.

3D printing stelt ontwerpers in staat om ook voor zeer kleine nichemarkten zeer geïndividualiseerde producten te ontwerpen en deze wereldwijd te verkopen. En als de markt voor 3D printen groeit, zal ook het aantal 3D print consultants toenemen. Dit betekent wederom nieuwe banen.

Werkprocessen versnellen als gevolg van 3D prints

3D printen zal het leven van ontwerpers veranderen. Daar waar zij nu kostbare tijd kwijt zijn met het produceren van verschillende prototypes, maakt 3D printing dit een fluitje van een cent. Voldoet het huidige prototype niet?

Maak enkele aanpassingen in de computer en de 3D printer maakt direct een nieuwe 3D print. Dit versnelde ontwerpproces zal ook andere afdelingen in bedrijven dwingen om het tempo op te voeren. 3D printen zet hiermee een nieuwe standaard op het gebied van snelheid en efficiëntie.

3D prints prototype

Snel 3D prints maken van een prototype

3D printer verhoogt creativiteit

Snellere productiemethoden betekenen dat creativiteit meer waard wordt. Ontwerpers met een creatieve geest hebben meer mogelijkheden om hun ideeën te realiseren. Zij maken dan simpelweg een snelle 3D print van het concept.

3D printen zal ook de kwaliteit van producten positief beïnvloeden. Gereduceerde tijd en 3D printen kosten tijdens het productieproces leiden tot meer 3D prints van prototypes. Dit kan de kwaliteit van de eindproducten alleen maar ten goede komen.

3D print overstijgt plaats en tijd

Veel bedrijven zijn volledig afhankelijk van machines. Gaat er iets mis? Dan is de potentiële winst al snel verdampt. Veel grote bedrijven beschikken daarom over reserve-onderdelen of werken samen met leveranciers die snelle levertijden hanteren.

Kleinere bedrijven moeten echter de hoofdprijs betalen voor snelle levering van onderdelen waar zij niet over beschikken. 3D printen maakt het in de toekomst mogelijk om met een CAD-bestand van de fabrikant ter plekke een 3D print te maken van het benodigde onderdeel. De winst is gered!

3D print knop

3D printen op kantoor met een druk op de knop