Zelf een 3D printer maken? Gebruik een 3D printer bouwpakket!

Zelf een 3D printer maken? Gebruik een 3D printer bouwpakket!

Veel Nederlanders willen een 3D printer kopen, maar twijfelen door de hoge eenmalige investeringskosten. Hoewel 3D printers steeds goedkoper worden, is de aanschafprijs nog altijd relatief hoog te noemen. Gelukkig bestaat er een voordelig alternatief, namelijk: je 3D printer gewoon zelf maken!

Een 3D printer maken is tegenwoordig met een 3D printer bouwpakket heel eenvoudig en is een stuk goedkoper dan een geassembleerd exemplaar. In dit artikel leggen wij uit hoe je zelf een 3D printer kunt maken en met welke zaken je rekening dient te houden.

3D printer maken met een 3D printer bouwpakket

Zowel de keuze voor een geassembleerde 3D printer als een 3D printer bouwpakket zijn in principe te rechtvaardigen. Een kant-en-klare 3D printer hoeft alleen aangesloten te worden en vereist weinig technische kennis bij de gebruiker. Het grote nadeel van een geassembleerde 3D printer is in de meeste gevallen de vrij hoge aanschafprijs.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Zo schreven wij onlangs nog over de onbekende maar zeer goedkope MOD-t. Deze innovatieve 3D printer is al vanaf ongeveer 212 euro verkrijgbaar en is uit de doos helemaal geassembleerd. Dergelijke lage prijzen zijn in de huidige markt echter meer uitzondering dan regel. Voor een beetje 3D printer betaal je al snel vele honderden euro’s, wat richting het (semi)professionele segment kan oplopen tot wel duizenden euro’s.

MOD-t: goedkoop maar betrouwbaar

MOD-t: goedkope 3D printer

Een 3D printer maken vormt daarom een aantrekkelijk alternatief om op goedkope wijze toch zelf 3D prints te kunnen maken. Een 3D printer bouwpakket biedt relatief veel waar voor je geld en zorgt ervoor dat je voor een lagere of dezelfde prijs als een geassembleerd exemplaar een kwalitatief betere versie met meer functionaliteiten kunt krijgen.

Voordelen 3D printer maken

Een extra voordeel van deze keuze is dat jij als gebruiker gedurende het bouwproces veel nuttige kennis opdoet met betrekking tot de techniek en werking van een 3D printer. Een 3D printer bouwpakket wordt hierdoor na montage vaker gebruikt dan geassembleerde 3D printers. Dit effect wordt nog eens versterkt doordat gebruikers de nodige tijd hebben gestoken in het maken van de 3D printer en daardoor extra gemotiveerd zijn om het apparaat ook daadwerkelijk te gebruiken.

Nadelen 3D printer maken

Hiermee zijn we tegelijkertijd aangekomen bij het grootste nadeel van 3D printer bouwpakketten: zelf een 3D printer maken kost tijd. Niet elke gebruiker heeft genoeg tijd over om zich te verdiepen in een 3D printer bouwpakket. Sommige mensen betalen liever wat meer voor een kant-en-klare 3D printer die ze direct kunnen gebruiken.

Toch hoeft een 3D printer maken helemaal niet zoveel tijd te kosten als je zou denken. 3D printer bouwpakketten worden steeds eenvoudiger. Hierdoor is de klus niet alleen sneller geklaard, maar is er ook minder technische kennis noodzakelijk om het project tot een goed einde te brengen. Voor de meeste 3D printer bouwpakketten geldt tegenwoordig dat ze ook door onervaren gebruikers met relatief weinig technische ervaring prima in elkaar te zetten zijn. Maar dan moet je natuurlijk wel bereid zijn er enige tijd in te steken.

3D printer kopen

Na het lezen van bovenstaande voors en tegens kun jij zelf een afweging maken wat voor jou de beste keuze is. Zelf een 3D printer maken kunnen wij van harte aanbevelen, omdat de voordelen voor de meeste gebruikers opwegen tegen de nadelen. Met name het feit dat mensen zelf gebouwde 3D printers effectiever en vaker gebruiken dan geassembleerde exemplaren is een belangrijk argument. Want wat heb je aan een 3D printer die je niet gebruikt…

Inspiratie nodig? Kijk op de productpagina van Llowlab. Hier vind je zowel geassembleerde 3D printers als goedkope bouwpakketten.