3D printed LEGO

3D printed LEGO

We herinneren het ons allemaal nog wel uit onze kindertijd: de talloze uren waarin we ons vermaakten met het spelen met LEGO. In essentie vertoont het speelgoed veel overeenkomsten met 3D printen: door laagsgewijs materiaal op elkaar te stapelen ontstaat een driedimensionaal object. Misschien is het daarom wel dat 3D printed LEGO steeds populairder begint te worden.

De opkomst van 3D printed LEGO is dan ook bepaald geen verrassing, want niet geheel toevallig speelden veel liefhebbers van 3D printing in hun kinderjaren al met dit klassieke speelgoed. Maar daar waar zij vroeger soms een cruciaal blokje misten om een object te kunnen maken, is dit nu simpelweg zelf uit te printen met een 3D printer. Wel zo handig!

3D printed LEGO waanzinnig populair

3D printed LEGO waanzinnig populair

3D printed LEGO: hoe printen?

3D printed LEGO wordt in verreweg de meeste gevallen gemaakt van Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS), een uitermate stevig filament met een relatief hoog smeltpunt. Het materiaal kenmerkt zich door een lange levensduur, een prima vaatwasserbestendigheid en een beschikbaarheid in talloze verschillende kleuren.

Al deze eigenschappen maken ABS bij uitstek geschikt als basismateriaal voor legoblokjes. Over het algemeen is stereolithografie (SLA) de beste printtechniek, omdat dunne laagjes hars hierbij stapsgewijs worden verhard totdat het volledig driedimensionale object is opgebouwd. Dit resulteert in een print met een grote stevigheid en een hoog detailniveau.

LEGO 3D printer building instructions

Niet alleen kun je zelf tijdloos speelgoed maken met behulp van 3D printing, je kunt de rollen ook omdraaien en een speciale LEGO 3D printer bouwen. Wil je weten hoe dit precies in zijn werk gaat? Dan adviseren wij je online in het Engels te zoeken naar informatie, want in het Nederlands zijn er geen handleidingen beschikbaar.

Zoek in Google bijvoorbeeld op LEGO 3D printer building instructions om een overzicht te krijgen van alle beschikbare handleidingen. Zeer populair is de blauwdruk voor de bekende LEGObot 3D printer, waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe het apparaat in elkaar zit. Meer weten? Bekijk dan het filmpje hieronder:

3D printed LEGO op Thingiverse vinden

Ook op het bekende platform Thingiverse is de nodige informatie over 3D printed LEGO te vinden. Zo vind je eindeloos veel modellen voor blokjes, die in de meeste gevallen ook nog eens gratis zijn te downloaden. Mis je nog bepaalde blokken in je collectie? Dan is het zeker de moeite waard om hier eens een kijkje te nemen.

Maar de digitale modellen op de site gaan verder dan blokken alleen. Je vindt er de gekste dingen: van afdekplaten voor lichtschakelaren tot kleine poppetjes en van miniatuurhuisjes tot sieraden. En dat natuurlijk allemaal in de vorm van 3D printed LEGO! De liefhebber van dit speelgoed leeft dan ook in tijden van ongekende mogelijkheden.