3D printer bouwt huizen in 24 uur

3D printer bouwt huizen in 24 uur

Een huis 3D printen in minder dan 24 uur tegen een fractie van de gangbare kosten: kan dat? Jazeker, zo bewijst 3D printer fabrikant ICON. Het Amerikaanse bedrijf staat bekend om zijn revolutionaire Vulcan II 3D printer en heeft deze onlangs ingezet in een uniek huizenbouwproject in Mexico. Inmiddels staan er 2 woningen met een woonoppervlak van elk 50 m2, en dat is nog maar het begin!

Betaalbare woningen voor arme gezinnen

Het huizenbouwproject is een initiatief van ICON in samenwerking met de non-profit organisatie New Story. Het doel is het creëren van een volledig 3D geprinte wooncommunity, waarin in totaal 50 gezinnen met zware gezondheids- of financiële problemen worden gehuisvest. De lage kosten voor het 3D printen van een huis maken voor deze arme families zeer lage hypotheeklasten mogelijk.

Nu er inmiddels 2 huizen geprint zijn (elk binnen de beloofde tijd van 24 uur), heeft ICON dus nog 48 woningen te gaan. Dit zal volgens het bedrijf geen kwestie van maanden, maar eerder van jaren zijn. De meeste tijd gaat namelijk niet zitten in de constructiefase – het 3D printen zelf duurt minder dan een dag – maar in de planningsfase.

Dat heeft vooral te maken met de bouwlocatie, de staat Tabasco in het Zuiden van Mexcio. In deze arme regio is het soms onveilig, valt de stroom regelmatig uit en zijn er tal van andere onverwachte omstandigheden die het bouwproces kunnen verstoren. Het voorbereiden van de 3D prints vereist daarom een zeer zorgvuldige planning.

3D printer met speciale extrusiemethode voor de bouw

De technologie waar het hele bouwproject op rust, zit in de Vulcan II 3D printer. Deze machine verbreekt met zijn constructietijd van minder dan 24 uur (voor een huis met één verdieping) alle bestaande records.

Het geheim zit hem in de extrusiemethode die ervoor zorgt dat het betonfilament niet alleen uit de spuitkop stroomt (zoals normaal bij beton), maar na extrusie ook rechtop blijft staan. Dit maakt het mogelijk voor de 3D printer om het filament laagsgewijs op elkaar te stapelen en zo een huis te bouwen in uren in plaats van maanden.

De Vulcan II 3D printer is ongeveer 3,5 meter hoog en kan muren van 2,6 meter hoog printen. Dit is voldoende voor de meeste kleine woningen met één verdieping.  De machine laat zich eenvoudig op afstand bedienen met een tablet en LED-verlichting maakt het mogelijk om’s nachts gewoon door te printen.

Complete 3D geprinte community in Mexico

Als het aan ICON en New Story ligt, blijft dit project niet bij 50 3D geprinte huizen. De partners willen graag een echte community creëren, inclusief gemeenschappelijke voorzieningen en groene parken. Bij de constructie hiervan hoopt ICON de Vulcan II 3D printer (of een verbeterde opvolger daarvan) wederom toe te passen. Wij blijven dit project volgen en houden je op de hoogte!