3D printed objects

3D printed objects

Tegenwoordig zien we steeds meer 3D printed objects verschijnen. Deze voorwerpen, die volledig zijn gemaakt door een 3D printer, onderscheiden zich vaak door hun wonderlijke geometrische vormen en unieke kenmerken. Het betreft meestal objecten die met geen enkele andere technologie zo snel en kostenefficiënt geproduceerd kunnen worden.

3D printed objects zijn er in alle soorten en maten, want 3D printers kunnen vrijwel elk denkbaar driedimensionaal object fabriceren. De apparaten worden daarom niet alleen gebruikt om kleine voorwerpen zoals sieraden en bestek te printen, maar worden ook ingezet om grote objecten zoals ruimtevaart- en auto-onderdelen te maken.

3D printed objects zoals sieraden

3D printed objects zoals sieraden

De coolste 3D printed objects

De coolste 3D printed objects zijn vaak de voorwerpen die op een verbazingwekkende manier worden gecreëerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het 3D printer huis, een groot gebouw in Amsterdam dat geheel door middel van 3D printing tot stand is gekomen. Iets wat nu overigens nog uniek is, maar in de toekomst waarschijnlijk de normaalste zaak van de wereld.

Een andere 3D print die in Nederland veel stof deed opwaaien, was het poppetje dat je van jezelf kon laten maken door een 3D printer bij de Hema. Hiervoor moest je wel eerst een 3D scan van je volledige lichaam laten maken, maar het eindresultaat was verbluffend: een kleine driedimensionale versie van jezelf!

Handige voorwerpen om te printen

Hoewel een poppetje natuurlijk een bijzonder hoge entertainmentwaarde heeft, voegt het vanuit praktisch oogpunt weinig toe aan je dagelijks leven. Terwijl dit juist een van de sterke punten van 3D printing is. Met behulp van de techniek kunnen alledaagse gebruiksvoorwerpen snel en goedkoop worden uitgeprint; iets wat je leven kan veranderen.

Heeft je bestekset zijn beste tijd wel gehad? Print snel en eenvoudig nieuw bestek met je 3D printer. Zijn je sportschoenen na veelvuldig gebruik nu echt afgedragen? Print direct een nieuw paar in de door jou gewenste maat, kleur en materiaalsoort. In de toekomst zijn 3D printed objects een niet meer weg te denken onderdeel in jouw leven.

Download 3D printed objects

Om al deze 3D printed objects daadwerkelijk uit te kunnen printen, heb je naast een 3D printer en filament natuurlijk ook een driedimensionaal model nodig. Zo’n model vind je bijvoorbeeld op een website als TurboSquid, waar je de keuze hebt uit een brede selectie modellen om vrijwel elk denkbaar object te kunnen printen.

Ben je specifiek op zoek naar modellen voor 3D printed objects die gratis zijn te downloaden? Dan is een website als TF3DM een uitstekend alternatief. Gratis modellen zijn niet altijd van dezelfde kwaliteit als betaalde varianten, maar voor de doorsnee thuisgebruiker vormen ze een prima startpunt. Succes!