3D laten printen

3D laten printen

3D laten printen: het is de ideale oplossing als je zelf thuis geen 3D printer hebt, maar toch af en toe een 3D print wilt maken. Zowel in binnen- als buitenland zijn er talloze partijen die deze dienstverlening aanbieden. Het gaat hierbij niet alleen om bedrijven, maar in sommige gevallen ook om particulieren.

Bekende platforms zoals Threeate, 3D Hubs, Shapeways en andere 3D print bedrijven in Nederland brengen consumenten online bij elkaar en bieden je zo de mogelijkheid om tegen lage kosten een professionele 3D print te maken. In 3D laten printen is op deze manier voor iedereen uitermate toegankelijk en betaalbaar.

3D laten printen

3D laten printen

3D laten printen: prijs en kosten

De prijzen voor 3D printen lopen bij de verschillende aanbieders behoorlijk uiteen. Dit komt onder meer omdat het achterliggende verdienmodel per 3D printservice verschilt. De website van Shapeways biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om objecten door anderen te laten ontwerpen en printen. Ook kunnen prints via de bijbehorende marktplaats verhandeld worden.

Threeate pakt het anders aan: je kunt hier vrijwel elk gewenst object tegen lage kosten in 3D laten printen en het wordt vervolgens netjes aan huis bij je afgeleverd. De meest innovatieve dienst wordt misschien nog wel geleverd door 3D Hubs. Via de website van dit bedrijf kun je een 3D print laten maken door een lokale printservice óf een eigenaar van een printer die bij jou in de buurt woont.

Waar kan ik goedkoop 3D laten printen?

De manier waarop je het goedkoopst in 3D kunt laten printen, hangt dus af van meerdere factoren. Wij adviseren je de bovengenoemde websites met elkaar te vergelijken en op basis hiervan een afgewogen keuze te maken. In sommige gevallen zal Threeate het goedkoopst zijn, terwijl Shapeways in andere gevallen wellicht voordeliger is.

Wil je écht voor een dubbeltje op de eerste rang zitten? Kijk dan eens of je kennissenkring eigenaren van 3D printers bevat. De kans is groot dat zij je best willen helpen met het uitprinten van jouw object. Veel hobbyisten zijn echte liefhebbers die het ronduit leuk vinden om voor andere mensen prints te maken.

Print laten maken of toch een printer kopen?

Natuurlijk is 3D laten printen door externe partijen lang niet in alle gevallen de voordeligste optie. Wanneer je bijvoorbeeld regelmatig 3D prints wilt maken, is een eigen 3D printer kopen sterk aan te bevelen. Je hebt dan weliswaar te maken met onderhoudskosten voor de machine, maar de uitgave per gemaakte print zal gemiddeld een stuk lager liggen.

3D printen kosten zijn echter niet de enige reden om een eigen printer aan te schaffen. Het gemak van een eigen device zorgt er in de praktijk waarschijnlijk voor dat je een stuk meer prints zult maken. En daarmee kun je alle voordelen van deze razend populaire technologie ten volle ervaren. Maar wil je het eerst eens testen? Dan is in 3D laten printen een prima start.