Microsoft 3D Builder App nu beschikbaar voor Windows Mobile

Microsoft 3D Builder App nu beschikbaar voor Windows Mobile

Wie zelf een 3D model wil scannen en dit vervolgens wil uitprinten, heeft hiervoor zowel een 3D scanner als een 3D printer nodig. Althans, dit was het geval in het verleden. Inmiddels is deze waarheid achterhaald door het heden en kan iedereen met een Microsoft smartphone bovengenoemde zaken uitvoeren. Hoe? Met de nieuwe 3D Builder App natuurlijk!

3D Builder App nu beschikbaar voor Windows 10 Mobile

3D Builder App nu beschikbaar voor Windows 10 Mobile

3D scan met Kinect-camera

De app werd al in 2013 geïntroduceerd als onderdeel van Windows 8.1 en stelde gebruikers toen al in staat om 3D modellen te bewerken op de computer en deze vervolgens uit te printen. Eén klein probleem: hiervoor waren nog wel een aparte 3D scanner en 3D printer noodzakelijk.

In 2014 werd de app vernieuwd met een speciale Kinect-functionaliteit, zodat gebruikers de bekende Kinect-camera en bijbehorende software voor de Xbox 360 en Xbox One consoles konden gebruiken om zelfs 3D scans te maken. Rond dezelfde tijd werd de 3D Builder applicatie voor Windows 10 gelanceerd, die aan het einde van het jaar nog de veelbesproken R5 update zou krijgen.

3D Builder voor Windows 10 Mobile devices

Inmiddels zijn we alweer zo’n twee jaar verder en dat de tijd bepaald niet heeft stilgestaan, bewijst Microsoft met de recente aankondiging van de 3D Builder App voor Windows 10 Mobile devices. Hoewel Windows Mobile niet zo’n populair besturingssysteem is als Android en iOS, is er een redelijk grote gebruikersschare in Nederland. Zeker in de zakelijke markt worden de toestellen van Microsoft in toenemende mate gebruikt.

De 3D Builder App is nu gratis te downloaden voor al deze gebruikers en dit betekent goed nieuws voor 3D print enthousiastelingen. Wat de situatie nog rooskleuriger maakt, is de samenwerking van Microsoft met i.materialise. De diensten van deze bekende 3D printing service zijn geïntegreerd in de software, waardoor gebruikers zonder 3D printer met de applicatie gemaakt 3D modellen tóch kunnen laten uitprinten.

3D printen en scannen met één telefoon

Een ander groot voordeel van de release van de app op het Windows 10 Mobile platform is de inzetbaarheid van de smartphone als vervangende 3D scanner. Daar waar voorheen alleen een webcam of de Kinect-camera als vervanging konden dienen, kan nu ook de camera van de mobiele telefoon als scandevice fungeren.

Dit blijkt in de praktijk bijzonder eenvoudig te werken. Met de smartphone maak je uit verschillende hoeken foto’s van een object, waarna de Builder App de beelden automatisch verwerkt en samenvoegt tot een gedetailleerd 3D model. Met één druk op de knop wordt het driedimensionale object vervolgens direct uitgeprint.

Wil je meer weten over het gebruik van 3D Builder? Bekijk dan het filmpje hieronder: