Functionele 3D printer luidt nieuwe benadering 3D printing in

Functionele 3D printer luidt nieuwe benadering 3D printing in

Al sinds de opkomst van 3D printing worden grootse beloften aan deze techniek toegeschreven. Zo wordt voorspeld dat elk huishouden binnen enkele decennia standaard een 3D printer heeft. Omdat veel mensen de werking van de techniek op dit moment nog niet begrijpen, is dat nu nog moeilijk voor te stellen. Maar als we de experts moeten geloven, printen we vele huishoudelijke artikelen in de toekomst gewoon zelf in de huiskamer.

Of al deze voorspellingen uitkomen, zal in de praktijk nog moeten blijken. Veel 3D printen bedrijven liften echter mee op de bovengenoemde hype en lanceren 3D printers die weliswaar vanuit technologisch perspectief interessant zijn, maar anno 2016 nog weinig échte toegevoegde waarde bieden voor de gemiddelde consument.

3D printer kopen geen garantie voor gebruik

Maar al te vaak gebeurt het dat iemand een 3D printer aanschaft en het apparaat in het begin veel gebruikt, waarna de interesse na verloop van tijd zienderogen afneemt. Volgens het Amerikaanse bedrijf B9Creations zou dit niet de insteek van 3D printing moeten zijn. Een goede 3D printer is functioneel en moet dan ook tot in de lengte van jaren veelvuldig gebruikt kunnen worden.

Het bedrijf ontwikkelde daarom de B9Creator 3D printer, een machine die zich niet zozeer onderscheidt met zijn flitsende uiterlijk of functionaliteiten, maar wel datgene doet wat hij belooft: het maken van kwalitatief hoogwaardige 3D prints voor diverse sectoren waaronder sieraden en tandheelkunde. En de machine doet dat bovendien tegen hele lage kosten.

Gespecialiseerde 3D printers in opkomst

In tegenstelling tot veel andere 3D printers die de gehele consumentenmarkt willen bedienen, is de B9Creator ontwikkeld met een specifieke focus op de doelmarkt. De 3D printer maakt hierdoor geen middelmatige 3D prints op alle gebieden, maar blinkt uit in 3D prints op het gebied van tandheelkunde en juwelen.

Deze specialisatie moet voorkomen dat het apparaat, zoals zoveel andere 3D printers, een blauwe maandag wordt gebruikt om vervolgens ongebruikt op een plank te belanden. Experts verwachten dan ook dat gespecialiseerde 3D printers zullen toenemen in het 3D printing landschap.

3D printers steeds vaker ontwikkeld voor specifieke toepassingen

3D printers steeds vaker ontwikkeld voor specifieke toepassingen

De kwaliteit van een 3D print wordt hiermee steeds belangrijker ten opzichte van spielerei. Dit betekent wel dat we vooralsnog even moeten wachten op een toekomst waarin één 3D printer in het huishouden ons voorziet van al onze behoeften.

Basiskennis op het gebied van 3D printing

Hoewel de B9Creator 3D printer een specifieke focus heeft, willen de ontwikkelaars gebruikers toch wat algemene kennis op het gebied van 3D printen meegeven. B9Creations is dan ook druk bezig met de ontwikkeling van diverse instructievideo’s, die beginners niet alleen leren werken met de B9Creator, maar ook kennis laten maken met de basisbeginselen van de 3D printing techniek.

De B9Creator is overigens een uitstekende 3D printer die in een uitverkiezing van 3D Hubs ook gekozen is tot een van de betere 3D printers in 2016. Het apparaat is bovendien een van de weinige muur-monteerbare machines op de markt, waardoor de printer geen ruimte op een bureau of tafel inneemt.