Apple overweegt 3D scanner in iPhone 8

Apple overweegt 3D scanner in iPhone 8

Al langere tijd gaan er geruchten dat Apple zich wil begeven in de markt van 3D printing. Maar daar waar Microsoft reeds voet aan de grond heeft gekregen in de vorm van de veelbelovende 3D Builder App, blijft het tot op heden angstvallig stil rondom 3D printing innovaties van de grote concurrent. Daar belooft evenwel op korte termijn verandering in te komen.

3D sensor

Apple bezig aan inhaalslag ten opzichte van Microsoft

Dat komt onder meer door Apple’s aankoop van het Israëlische bedrijf PrimeSense in 2013. Dit bedrijf produceert chips die driedimensionaal ‘zicht’ voor apparaten mogelijk maken. Dankzij deze sensortechnologie kunnen gebruikers apparaten zoals spelcomputers besturen met bijvoorbeeld arm- en handbewegingen.

De technologie van PrimeSense werd eerder gebruikt bij het ontwikkelen van de Microsoft Kinect. Het is dan ook niet geheel verrassend dat Microsoft een voorsprong heeft opgebouwd ten opzichte van Apple als het gaat om 3D printen. Toch is het laatstgenoemde bedrijf nu bezig aan een inhaalslag, als we de laatste geruchten mogen geloven.

Speciale sensortechnologie transformeert telefoon tot 3D scanner

Nog dit jaar wordt namelijk de iPhone 8 geïntroduceerd. Dit nieuwe paradepaardje van Apple in de smartphonemarkt bevat waarschijnlijk een 3D sensor uit de stal van PrimeSense, die de verouderde Touch ID sensor in oudere modellen vervangt. Hierdoor heeft de iPhone 8 in elk geval de technische capaciteiten om dienst te doen als 3D scanner.

Ook op andere gebieden heeft de nieuwe sensor zo zijn nut, want ook gezichtsherkenning gaat naar alle waarschijnlijkheid zeer soepel functioneren op Apple’s nieuwste telefoon. Dat biedt niet alleen toegevoegde waarde in een aantal specifieke apps en functionaliteiten, maar kan ook een handig alternatief vormen ten opzichte van inloggen met de vingerafdrukscanner.

Augmented Reality en 3D printing toepassingen mogelijk

Een misschien wel nóg veelbelovender toepassing van de nieuwe 3D chip in de iPhone 8 is augmented reality. Sinds het succes van Pokémon Go is bij bedrijven pas echt doorgedrongen welk enorm potentieel schuilgaat achter deze innovatieve technologie.

Doordat de nieuwe sensortechnologie in de iPhone 8 zowel deze markt als de 3D printing markt bedient, slaat Apple twee vliegen in één klap. En dat betekent ook dat de iPhone 8 een veel vooruitstrevender product wordt dan zijn voorganger. Uiteraard houden wij je op de hoogte van alle ontwikkelingen!