3 unieke timelapse 3D printing video’s

3 unieke timelapse 3D printing video’s

Wie op YouTube zoekt op de term ‘3D printer timelapse’, krijgt honderdduizenden resultaten. En dat heeft een goede reden. Timelapse video’s zijn mateloos geliefd bij het grote publiek en worden steeds populairder. Inmiddels dragen de video’s zelfs sterk bij aan de bekendheid van 3D printing als toegankelijke technologie voor de consument.

Timelapse video van 3D printer live in actie

Wat is een timelapse video?

Een timelapse video is een sterk versnelde opname van een 3D printer in actie. Bijzonder om te zien, want schijnbaar vanuit het niets ontstaat er een perfect driedimensionaal voorwerp. Van de Eiffeltoren tot een zelf ontworpen product – van elke 3D print kan in principe een timelapse filmpje worden gemaakt.

Daar maken veel artiesten en ontwerpers tegenwoordig gretig gebruik van. Want meer dan een goedkope 3D printer en een smartphone camera heb je er niet voor nodig. Een aantal jaar geleden was dit reden genoeg voor de bekende filamentproducent colorFabb om een speciale timelapse wedstrijd te lanceren.

3D printing video wedstrijd

Hoewel de video’s die door de deelnemers werden ingestuurd inmiddels alweer enkele jaren oud zijn, zijn de resultaten er niet minder spectaculair om. Hieronder blikken we terug op de 3 finalisten:

Eerste plaats – Spiral of Life van Boris Tekaty

In deze timelapse video wordt het complexe proces van evolutie op treffende wijze uitgebeeld. Van eencellige organismen tot volledige mensen: overal worden kleurige 3D prints van gemaakt met behulp van een Ultimaker 3D printer. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom de jury van colorFabb deze video tot winnaar heeft uitverkoren.

Tweede plaats – Busted van Didier Klein

In deze video wordt een 3D scan gemaakt van een vrouw met behulp van de Sense 3D scanner. Ook het opbouwen van het digitale 3D model wordt in de vorm van een timelapse weergegeven. Vervolgens wordt ook hier een Ultimaker printer gebruikt om de uiteindelijke 3D print te maken. Het gebruikte filament is – niet geheel verrassend – van colorFabb.

Derde plaats – Football Match van designin 3d

De derde plaats in de wedstrijd gaat naar deelnemer designin 3d, die met zijn 3D print een voetbalwedstrijd probeert uit te beelden. Het veld, de doelen en de voetballers: het is allemaal aanwezig. Ook hier wordt weer een Ultimaker printer gebruikt.