Een zelfbouw 3D scanner bouwen met DIY 3D scan project

Een zelfbouw 3D scanner bouwen met DIY 3D scan project

Een 3D scanner is duur. De goedkoopste 3D scanners kosten honderden euro’s en luxere varianten van hogere kwaliteit kosten zelfs tienduizenden euro’s. Dat is jammer, want 3D scannen is werkelijk een fantastische technologie die eindeloze mogelijkheden biedt op het gebied van 3D printen. Maar wat als er nu een manier is om veel goedkoper een 3D scan te maken? Want die is er sinds kort: met de zelfbouw 3D scanner van 3Digify.

Zelfbouw 3D scanner bouwen met DIY 3D scannen project

Zelfbouw 3D scanner bouwen met DIY 3D scannen project

3D scanner zelfbouw: de beste 3D scanner maken

Het Duitse bedrijf 3Digify heeft een nieuwe Kickstarter campagne gelanceerd die als doel heeft om 3D scannen binnen het bereik te brengen van een breder publiek. Veel mensen bezitten namelijk al de meeste apparatuur die nodig is om een 3D scan te maken.

3Digify heeft nu software ontworpen die het mogelijk maakt om deze apparatuur te gebruiken als een volwaardige zelfbouw 3D scanner. De benodigde apparaten zijn twee digitale camera’s, een projector en een computer.

De gebruiker hoeft alleen de camera’s en de projector te verbinden met zijn computer en het voorwerp klaar te zetten waarvan hij een 3D scan wil maken. Het eerste gedeelte van software programma 3Digify Scan begint vervolgens met 3D scannen.

Het object moet gedurende de 3D scan wel gedraaid worden (handmatig of met behulp van een draaitafel). Het tweede gedeelte van de software, 3Digify Reconstruct, zet de opgenomen beelden om in een 3D model. Dat is alles: een 3D scanner bouwen was nog nooit zo eenvoudig!

Zelf een 3D scanner bouwen met behulp van 3D scannen software

De nieuwe 3D scan technologie van 3Digify lijkt opmerkelijk goed te werken. Op de Kickstarter pagina van het bedrijf worden diverse voorbeeld scans getoond, met indrukwekkende resultaten. De 3D scans hebben zelfs een hogere resolutie en meer detail dan veel commerciële 3D scanners die werden getest.

De 3D scan software ondersteunt vrijwel elke camera, waaronder de bekende Canon EOS modellen, Nikon spiegelreflexcamera’s en zelfs webcams. De enige voorwaarde is dat de camera op afstand bediend moet kunnen worden via de computer.

Op dit moment is besturingssysteem Windows nog vereist om te 3D scannen, maar verwacht wordt dat dit in de toekomst wordt uitgebreid met andere besturingssystemen. Wanneer de Kickstarter campagne slaagt, wil 3Digify de software gedeeltelijk open source maken. Zo worden de mogelijke functionaliteiten van een zelfbouw 3D scanner alleen nog maar groter.

3D scanner DIY project hoeft niet veel te kosten

Uiterlijk 17 april moet de Kickstarter campagne 60.000 euro opgehaald hebben om dit 3D scan DIY project te laten slagen. Een bijdrage van slechts 30 euro verzekert je van een maandabonnement op de meest uitgebreide versie van de software, inclusief een korting van 10 euro daarna. Hoe hoger de bijdrage, hoe meer voordelen en functionaliteiten de gebruiker ontvangt.

Wil je meer weten over de zelfbouw 3D scanner van 3Digify en wil je zelf een DIY 3D scanner bouwen? Bekijk dan de onderstaande Kickstarter video.