Professionele 3D scanner voor consumentenprijs

Professionele 3D scanner voor consumentenprijs

Net zoals de markt voor 3D printen, groeit ook de markt voor 3D scannen wereldwijd in een gestaag tempo door. Hoe sterker de vraag naar printers, hoe meer scanners er immers nodig zijn voor het maken van digitale modellen. Dat begrijpt ook RangeVision, een Russisch bedrijf dat de afgelopen jaren flink naam gemaakt heeft op het gebied van 3D scan technologie.

Hoge kwaliteit voor een lage prijs

Inmiddels heeft RangeVision een nieuw model 3D scanner toegevoegd aan de productlijn: de Spectrum. Het apparaat werd vorige week gepresenteerd op de formnext beurs in Frankfurt en stuitte op veel waardering bij bezoekers. Wat met name opviel was de hoogwaardige kwaliteit van de gescande driedimensionale modellen: normaal gesproken een kenmerk van scanners die vele tienduizenden euro’s kosten.

Dit is waar de Spectrum zich onderscheidt. De machine is namelijk verkrijgbaar voor ongeveer 4000 euro en biedt hiermee professionele kwaliteit voor een aantrekkelijke consumentenprijs. Objecten van 1 centimeter tot maar liefst 3 meter kunnen moeiteloos worden gescand met een nauwkeurigheid tot 0,04 millimeter en een 3D resolutie tot wel 0,072 millimeter.

Zeer gedetailleerde 3D scan mogelijk met Spectrum 3D scanner

Zeer gedetailleerde 3D scan mogelijk met Spectrum 3D scanner

3 scanmodi voor optimale resultaten

De Spectrum beschikt over drie scanzones, waardoor de gebruiker in feite drie 3D scanners voor de prijs van één krijgt. Deze zones zijn in te stellen in verschillende modi:

  • Scannen met markers. Hiermee kunnen meerdere scans automatisch snel en nauwkeurig worden voltooid. De markers kunnen op het object worden geplaatst, maar ook op de oppervlakte eromheen. Hierdoor is deze scanmodus ideaal voor het scannen van grote voorwerpen die te groot zijn om te verplaatsen of meerdere platte oppervlakten bevatten.
  • Scannen met geautomatiseerde draaitafel. Deze scanmodus leent zich bij uitstek voor het scannen van kleine of middelgrote voorwerpen die niet meer dan 5 kilo wegen. De scanner doet dit ook nog eens razendsnel in een tijd van minder dan twee minuten.
  • Vrij scannen. Deze modus is bedoeld voor het scannen van voorwerpen met complexe geometrische vormen. Dit gebeurt volautomatisch, maar indien gewenst kan de gebruiker de 3D scan voor extra controle ook handmatig uitvoeren.

Onderscheidend ten opzichte van andere 3D scanners

De grote kracht van de Spectrum is de combinatie tussen de lage prijs, de hoge kwaliteit en de grote veelzijdigheid. Daar waar de meeste 3D scanners ontworpen zijn om voorwerpen van een bepaalde grootte te scannen, draait de Spectrum zijn hand niet om voor zowel kleine als grote objecten. Hiermee is de machine geschikt voor eindeloos veel toepassingen en zullen we er de komende jaren ongetwijfeld nog meer van gaan horen. Wil je een 3D scanner kopen? Overweeg dan zeker eens de Spectrum.