Nieuwe 3D printer draait op Android

Nieuwe 3D printer draait op Android

Enkele dagen geleden heeft het Spaanse bedrijf BQ een nieuwe 3D printer aangekondigd die draait op Android. Dit populaire besturingssysteem wordt normaal gesproken vooral gebruikt voor mobiele apparaten zoals tablets en smartphones, maar is dus ook inzetbaar om een heuse 3D printer aan te sturen. De eerste resultaten zijn in ieder geval veelbelovend.

Nieuwe 3D printer draait op Android

Eerste 3D printer met mobiel besturingssyteem

De printer, die de naam Witbox Go! draagt, is de eerste 3D printer ter wereld die op Android draait en heeft een Qualcomm Snapdragon chip onder de motorkap. Deze chip wordt vaak gebruikt in mobiele devices en is snel genoeg om veel voorkomende printopdrachten aan te kunnen. De nieuwe machine lijkt dan ook met name gericht op de consumentenmarkt.

Hoewel het Android besturingssysteem afkomstig is van techgigant Google, hoeven liefhebbers niet te vrezen voor een nieuw monopolie in de markt. BQ staat namelijk bekend als een bedrijf dat grote waarde hecht aan open source producten. Eerdere printers van het bedrijf, gebaseerd op de bekende RepRap filosofie, hadden ook al een open source karakter.

Makkelijke communicatie met mobiele apparaten

Aangezien dit de eerste 3D printer is met Android, is het besturingssysteem nog niet geoptimaliseerd om met 3D printing te werken. De verwachting is dat het nog een aantal jaar zal duren voordat dit meer het geval is. Hoewel de functionele meerwaarde van Android voor de machine dus discutabel is, biedt het initiatief wel een interessante blik op de toekomst.

Op het gebied van onderlinge communicatie tussen apparaten liggen namelijk nog vele onbenutte mogelijkheden. Hoewel er meerdere apps zijn waarmee je kunt 3D printen, biedt een printer met hetzelfde besturingssysteem als je telefoon natuurlijk ongekende opties. Zowel het besturen van de machine als het monitoren van het printproces worden hiermee een stuk eenvoudiger.

Hoge printsnelheid ten opzichte van andere printers

Om de communicatie met andere mobiele apparaten nog makkelijker te maken, heeft BQ ook NFC en WiFi toegevoegd aan de Witbox Go! Dit zijn functionaliteiten waarover eerdere modellen van de fabrikant nog niet beschikten. Daarnaast is het ook mogelijk om het apparaat zonder extern apparaat te gebruiken, door simpelweg knoppen op de printer zelf te gebruiken.

Een van de grootste voordelen van de nieuwe machine is de hoge snelheid die de Spaanse producent claimt. 3D prints die normaal gesproken uren in beslag nemen, zouden met de Witbox Go! slechts een kwartier hoeven te duren. Hoewel dit natuurlijk zeer veelbelovend klinkt, is dat iets wat we op de redactie van Llowlab graag eerst zelf zouden willen testen. Wordt vervolgd…