Nieuw 3D printing materiaal voor flexibele 3D prints

Nieuw 3D printing materiaal voor flexibele 3D prints

De bekende 3D print dienstverlener Sculpteo heeft een nieuw 3D printen materiaal gelanceerd van Thermoplastic Polyurethaan (TPU). De materiaalsoort is speciaal ontwikkeld voor de populaire 3D printing techniek Selective Laser Sintering (SLS) en bestaat uit een zeer fijnkorrelig poeder van polyurethaan.

TPU resulteert in sterke maar elastische 3D print

Volgens Sculpteo is het momenteel het meest flexibele 3D printer materiaal dat beschikbaar is op de markt. Het bedrijf heeft maandenlang talloze tests uitgevoerd met partners in uiteenlopende sectoren, waaronder de medische wereld en de modebranche.

Sculpteo had reeds een bestaande catalogus van bijna 50 verschillende materialen en afwerkingen. Het nieuwe 3D printer materiaal is hiermee de nieuwste toevoeging aan een uitgebreid arsenaal opties voor consumenten en bedrijven die 3D prints willen maken.

Het nieuwe TPU materiaal onderscheidt zich door een hoge elasticiteit te koppelen aan een hoge duurzaamheid: in het verleden een zeldzame combinatie. Het materiaal is daarnaast sterk genoeg voor de meeste 3D print toepassingen, maar wordt op dit vlak wel voorbijgestreefd door andere op nylon gebaseerde plastic materialen van Sculpteo.

3D printen met meer functionaliteit

Het gebrek aan stijfheid wordt echter ruimschoots goedgemaakt door de grote veelzijdigheid. TPU is niet alleen uitermate flexibel, maar ook relatief goedkoop in vergelijking met andere plastic materiaalsoorten. Ook kunnen met het materiaal zeer nauwkeurige en gedetailleerde 3D prints worden gemaakt. Hier lees je hoe dat in zijn werk gaat.

De voordelen komen onder meer doordat TPU waar nodig zacht is, maar desondanks niet zijn stevigheid verliest. Hierdoor raakt een 3D print van TPU niet snel beschadigd door schokken of krassen. Dit maakt het materiaal bij uitstek geschikt voor het 3D printen van kant-en-klare producten of geavanceerde prototypes . Denk hierbij bijvoorbeeld aan functionele voorwerpen met complexe mechanische eigenschappen.

Sculpteo CEO Clément Moreau gelooft dat TPU een ware revolutie betekent op het gebied van 3D printing. Volgens hem komt 3D printen hierdoor op hetzelfde niveau als andere traditionele productiemethoden zoals rapid prototyping, omdat nu eindelijk zachte, flexibele voorwerpen met een hoge functionaliteit geprint kunnen worden.

3D print materiaal voor uiteenlopende toepassingen

De eerste testrondes die in de afgelopen maanden werden uitgevoerd, waren veelbelovend, aldus Moreau. Zo gebruikte Dr. Jean-François Paul van het Institut Montsouris Paris TPU om een realistisch 3D model van een menselijk hart te maken met een 3D printer.

3D print van een hart in een 3D printer

3D print van een hart in een 3D printer

Het ontwerp bootst niet alleen de mechanische eigenschappen van een echt hart natuurgetrouw na, maar is ook in anatomisch opzicht zeer accuraat. Deze 3D print is dan ook bij uitstek geschikt om te dienen als educatief model voor artsen en chirurgen in opleiding om chirurgische operaties te oefenen.

Ook de designer Anastasia Ruiz voerde diverse testen uit en ontwierp een nieuwe kledingcollectie met behulp van het TPU materiaal. Hieruit kwam naar voren dat dat 3D printer materialen zoals TPU in de toekomst absoluut toepasbaar zijn. 3D prints van complete kledingstukken zijn dan ook niet ondenkbaar.

Wil je meer weten over de eigenschappen en toepassingen van het TPU 3D print materiaal? Lees dan verder op de website van Sculpteo.