Innovatieve 3D scanner maakt lichaamsgrote 3D scan

Innovatieve 3D scanner maakt lichaamsgrote 3D scan

We hebben het allemaal wel eens gezien: een science fiction film waarin iemand een avatar bestuurde in een virtuele wereld. Deze fictieve toekomst lijkt steeds dichterbij te komen nu de ontwikkelingen op het gebied van 3D scannen elkaar in een hoog tempo opvolgen. Recent is er zelfs een 3D scanner ontwikkeld waarmee een lichaamsgrote 3D scan gemaakt kan worden.

3D scannen in toekomst steeds gebruikelijker

De toepassingen van 3D scanners beloven dan ook een grote vlucht te nemen. Met behulp van 3D scanning kunnen mensen bijvoorbeeld 3D avatars maken om online te winkelen en kleren te passen. In Amerika wordt er dan ook verwacht dat grote winkelketens in de nabije toekomst speciale scanninghokjes in hun winkelvestigingen gaan plaatsen.

De meeste 3D scanners zijn op dit moment nog grote ronde hokken, die zijn uitgerust met tientallen camera’s of complete roterende camerasystemen. Inmiddels probeert een aantal bedrijven hier verandering in aan te brengen door een 3D scanner te ontwerpen die niet alleen kleiner is, maar ook wat eenvoudiger te plaatsen.

Nieuwe 3D scanner scant lichaam in slechts 5 minuten

Het bekende 3D printing bedrijf 3D MakerJet lijkt inmiddels een succesvolle poging te hebben ondernomen. De onderneming uit Florida presenteerde onlangs een compacte maar lichaamsgrote 3D scanner in een showroom in Orlando. Aan bezoekers werd gedemonstreerd hoe de machine werkt en wat zoal de mogelijkheden zijn.

Lichaamsgrote 3D scanner maakt snelle 3D scan mogelijk

Lichaamsgrote 3D scanner maakt snelle 3D scan mogelijk

De MakerJet Pro full-body scanner, zoals het apparaat voluit heet, is ontwikkeld om de gebruikerservaring van 3D scannen een stuk laagdrempeliger te maken. De 3D scanner is iets meer dan 180 cm hoog en bevat een speciaal roterend platform waar gebruikers op moeten staan. Dit draait langzaam rond zodat er een volledige 3D scan van het lichaam gemaakt kan worden.

Het totale proces van 3D scannen, inclusief de softwarematige rendering achteraf, neemt in totaal slechts 5 minuten in beslag. Niet alleen mensen kunnen een 3D scan van hun lichaam laten maken, ook uiteenlopende voorwerpen kunnen in de 3D scanner worden geplaatst. Op deze manier is het mogelijk om zelfs van de meest grote objecten snel en eenvoudig een exacte replica te creëren.

3D scan van grote voorwerpen ook zakelijk interessant

3D MakerJet gelooft dat de 3D scanner niet alleen interessant is voor de consumentenmarkt, maar ook geschikt kan zijn voor uiteenlopende bedrijfsmatige of industriële toepassingen. Van grote onderdelen in industrieën kan bijvoorbeeld snel een 3D scan worden gemaakt, zonder dat hier tijdrovende metingen of meerdere kleine 3D scanners voor noodzakelijk zijn.

Naast deze innovatieve 3D scanner verkoopt 3D MakerJet een grote productlijn 3D printers, die onder andere ook 3D printen met metaal mogelijk maken. De diverse interessante productontwikkelingen tonen aan dat dit een bedrijf is om in de gaten te houden. We houden je dan ook op de hoogte van eventuele nieuwe vorderingen op het gebied van 3D scannen!