How to 3D print

How to 3D print

Heb je een 3D printer gekocht of wil je er binnenkort eentje uitproberen bij een 3D printing service? Dan is het een goed idee om eerst deze How to 3D print te lezen. Bij 3D printen komt namelijk veel kijken, zoals een gedegen kennis van de technologie en de bereidheid om veel tijd te besteden aan het leren van nieuwe zaken.

In deze How to 3D print leggen we uit waar je moet beginnen en wat de belangrijkste zaken zijn om op te letten. Natuurlijk kun je ook zonder deze voorbereiding beginnen met het maken van prints. Maar wees gewaarschuwd: zonder voorkennis zullen de resultaten waarschijnlijk niet zijn wat je ervan verwacht. Voor het hoogste detailniveau moet de printer namelijk optimaal zijn afgesteld.

How to 3D print: het beste advies om te beginnen met 3D printen

How to 3D print: het beste advies om te beginnen met 3D printen

How to 3D print: 3D printen voor beginners

Voordat je onze How to 3D print verder leest, adviseren wij je eerst onze guide ‘Hoe werkt een 3D printer’ te lezen. In deze handige gids ontdek je hoe een printer precies werkt en hoe een driedimensionaal object tijdens het printproces tot stand komt. Kennis die onontbeerlijk is als je zelf een begin wilt maken met 3D printing.

Kort samengevat: een 3D printer haalt geen materiaal weg (zoals een beeldhouwer die stukken steen wegbeitelt), maar voegt juist materiaal toe totdat er een object bestaat. Dit materiaal, ook wel filament genoemd, wordt uit een of meerdere spuitkoppen geperst en laagsgewijs op elkaar gestapeld totdat het object de gewenste geometrische vormen heeft bereikt.

DIY printer en benodigde software

Wie het niet alleen interessant lijkt om te printen, maar ook om de printer zelf te maken, kan hiervoor een DIY (Do It Yourself) bouwpakket aanschaffen. Dit is aanzienlijk goedkoper, omdat je in dat geval niet betaalt voor de assemblagekosten in de fabriek. Door het bouwen van het apparaat leer je bovendien veel over de technologie, iets wat later tijdens het printproces goed van pas komt.

Om de eerste 3D print succesvol uit de machine te laten rollen, is het noodzakelijk om het apparaat hier opdracht toe te geven. Dit doe je met behulp van software die je op een computer of laptop installeert. Als je online zoekt op How to 3D print, gaan veel artikelen dan ook over het instellen van deze software.

How to 3D print: troubleshooting, guide en tips

Goed, je bent nu op de hoogte van de basisbeginselen van de apparatuur, het printproces en de benodigde software om dit alles aan te sturen. Toch wil dat niet zeggen dat alles gedurende het printen direct goed gaat. Ondanks alle tips in onze How to 3D print guide is de kans groot dat je eerste zelf geprinte driedimensionale objecten niet helemaal aan je verwachtingen voldoen.

In dat geval is het tijd voor troubleshooting. Waar ligt het aan? Is je machine wellicht niet optimaal gekalibreerd of is de software misschien niet goed ingesteld? Lees onze How to 3D print er nog eens op na en lees ook de andere artikelen op onze website. Op onze blog vind je een schat aan informatie over veelvoorkomende problemen en uitdagingen. Print ze!