3D print a 3D printer

3D print a 3D printer: het klinkt als een onwerkelijk scenario uit een sciencefictionfilm. Tegenwoordig is het echter prima mogelijk. Een 3D printer bestaat namelijk uit onderdelen, die zijn gemaakt van bepaalde materialen. Wanneer de printer werkt met deze materialen, kan het apparaat zijn eigen onderdelen uitprinten.

Als gebruiker hoef je dus alleen te weten hoe je deze onderdelen in elkaar moet zetten om zelf de volledige machine te maken. 3D print a 3D printer is hierdoor inmiddels werkelijkheid geworden, want menig bouwpakket bevat bijgeleverde instructies over het assembleren van het apparaat. Het assemblageproces is hierdoor zelfs voor beginners kinderspel.

3D print a 3D printer: innovatief self replication concept
3D print a 3D printer: innovatief self replication concept

3D print a 3D printer met RepRap

3D print a 3D printer is een concept dat van origine is ontwikkeld door Adrian Bowyer, de ontwikkelaar achter de fameuze RepRap. Al van jongs af aan was hij gefascineerd door het toekomstbeeld van een machine die zichzelf kan repliceren. Als inspiratiebron keek hij naar de plant – een levend organisme dat bestaat uit cellen die zichzelf door verspreiding kunnen kopiëren.

Nadat Bowyer er voor het eerst in slaagde om een machine te ontwikkelen die zichzelf kon repliceren, besloot hij het project RepRap te noemen en open source te maken. Volgens de ontwikkelaar was het niet logisch om het concept te patenteren, omdat dat haaks zou staan op het principe van ongelimiteerde replicatiemogelijkheden.

Zelfreplicatie met MakerBot

Hoewel RepRap de basis legde voor het 3D print a 3D printer concept, zouden er daarna nog vele varianten volgen. Een van de bekendste is ongetwijfeld MakerBot, een merk dat bekend staat om zijn hoogwaardige printoplossingen en dat zijn machines vaak levert in de vorm van handige bouwpakketten.

Om een MakerBot machine zichzelf te laten repliceren, kan het beste gebruik worden gemaakt van origineel MakerBot filament. Zo is het PLA filament van het bedrijf bij uitstek geschikt voor de Replicator+, Replicator Mini+ en de daaraan voorafgaande Replicator modellen, terwijl het ABS filament de beste resultaten levert voor de Replicator 2X Experimental.

3D print a 3D printer met Prusa i3

Een andere machine die in dit kader zeker niet onbenoemd mag blijven is de Prusa i3, een voortvloeisel uit het originele RepRap 3D print a 3D printer concept van Adrian Bowyer. Als DIY apparaat bestaat de Prusa i3 uit verschillende mechanische en elektronische onderdelen die gezamenlijk een werkende machine vormen.

Hoe goed deze machine functioneert, is echter wel sterk afhankelijk van de bouwvaardigheden van de gebruiker. De kalibratie van het apparaat is een nauwkeurig karwei en vereist de nodige kennis en expertise. Wanneer dit niet door een professional wordt uitgevoerd, zullen de printresultaten qua detail achterblijven. 3D print a 3D printer is dan ook een prachtig concept, maar nog niet geschikt voor iedereen.