3D printen maken

3D printen maken

Veel mensen willen tegenwoordig 3D printen maken, maar zijn bang voor de kosten die dit met zich meebrengt. De materiaalkosten vallen over het algemeen nog mee, maar de eenmalige aanschafkosten van een 3D printer kunnen een forse investering zijn. Wij hebben echter een goedkope 3D printer gevonden, waarmee je zelf hele betaalbare 3D printen kunt maken!

Meer weten? Neem nu direct contact met ons op »

Mensen die beschikken over een lager budget maar toch de voordelen van 3D printen willen ervaren, kiezen vaak voor een 3D printer zelfbouwpakket. Door de printer zelf te bouwen, kunnen de kosten soms honderden euro’s lager uitvallen ten opzichte van een geassembleerd model. Hierdoor komen in potentie krachtige 3D printers toch binnen het bereik van de doorsnee consument.

3D printen maken

Is het echter niet de aanschafprijs van de 3D printer die mensen afschrikt, dan is het wel het technische aspect waar zij huiverig tegenover staan. 3D printer bouwpakketten moeten immers zelf in elkaar gezet worden dit vereist, naast een tijdsinvestering en het nodige geduld, in sommige gevallen ook enige affiniteit met techniek.

Oplossing: zelf een 3D printer maken

De EWaste 3D Printer maakt voorgoed een einde aan deze bezwaren en is met zo’n 50 euro aan kosten voor alle benodigde componenten niet alleen extreem goedkoop, maar ook nog eens gemakkelijk in elkaar te zetten. Bijkomend voordeel: de printer is grotendeels opgebouwd uit gerecyclede elektronische componenten en is daardoor uitermate milieuvriendelijk.

Op dit moment wordt slechts zo’n 12,5% van al het elektronische afval, ook wel bekend als ‘e-waste’, gerecycled. Het merendeel van gebruikte elektronische producten belandt op dit moment nog in verbrandingsovens of op stortplaatsen. Dit zorgt voor het vrijkomen van giftige chemicaliën in de grond en atmosfeer, waaronder grote hoeveelheden lood. Zowel in economisch als in ecologisch opzicht is het dus een logische keuze om elektronische producten een nieuw leven te geven.

De EWaste 3D Printer is zeer goedkoop om te maken, mits je de noodzakelijke componenten bij elkaar kunt sprokkelen en de gedetailleerde handleiding van de makers tot op de letter volgt. Hierin wordt onder meer beschreven hoe een gemiddeld CNC-systeem (afkorting voor Computer Numerical Control) werkt en hoe je de printer kunt programmeren om te reageren op G-code instructies.

Nadat je alle stappen hebt voltooid, hou je een 3D printer over die voor liefst 80% bestaat uit gerecyclede componenten. De invloed op het milieu is hiermee zeer gering en bovendien vormt het ook vanuit financieel oogpunt een aantrekkelijk alternatief voor 3D printers die een stuk duurder zijn.

3d-printen-maken-1

Bron afbeelding: Instructables

Hoe goedkoop 3D printen maken?

Een van de grootste voordelen van dit ontwerp is dat je op deze manier 3D printen niet alleen heel goedkoop kunt maken, maar het bouwen en programmeren van het apparaat je ook nog eens een mini-cursus techniek verschaft.

Om te beginnen heb je onder meer twee standaard CD- of DVD-stations nodig van een gebruikte pc, een ouderwets floppy disk station, een voeding van een desktop computer, diverse kabels en wat CNC-elektronica. Enkele componenten zoals de NEMA 17 stepper motor zul je nieuw moeten aanschaffen, maar voor het overgrote deel gaat het om gebruikte en gerecyclede onderdelen.

3d-printen-maken-2

Bron afbeelding: Instructables

De handleiding op de website van Instructables vertelt je precies wat je moet doen, van het solderen van kabels aan de motoren tot het uitvoeren van standaard elektronische werkzaamheden. Ook wordt duidelijk uitgelegd hoe je de benodigde Arduino printer software installeert en gebruikt, firmware download, het moederbord configureert, enzovoort.

3D printen doet deze printer met 1,75 mm plastic filament (het relatief milieuvriendelijke PLA), wat flexibeler is dan dikkere varianten en ook nog eens minder stroom verbruikt tijdens het maken van een 3D print. Nieuwsgierig naar de mogelijke resultaten? Bouw dan zelf de EWaste 3D printer en binnen no-time maak jij je eigen 3D printen!